Peru’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde sosyalist aday Pedro Castillo, yarışı önde götürüyor. Sağcı aday Keiko Fujimori seçimlerde hile yapıldığını iddia etse de uluslararası gözlemciler ve seçim uzmanları, herhangi bir usulsüzlük bildirmedi.

Peru’da sandıkların tamamına yakını açıldı: Sosyalist aday Castillo önde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Peru’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde sosyalist aday Pedro Castillo, rakibi sağcı aday Keiko Fujimori’ye karşı yarışı önde götürüyor. Sağcı aday oy sayımı sürecinde şaibe olduğunu iddia etti ancak gözlemciler seçime dair bir olumsuzluk bildirmedi.

Reuters’ın verilerine göre Pedro Castillo, rakibini yüzde 50,3 oy oranıyla mağlup etti. Fujimori ise 49,7’lik oy oranıyla ikinci sıraya yerleşti. Bu da iki lider arasında toplam 88 bin oy farka tekabül ediyor. Ancak seçim sonuçları henüz kesinleşmiş değil.

Ülkede yaklaşık 300 bin oya itiraz edildi. Seçim jürisi tarafından oyların tekrar sayılma süreci çarşamba günü sona erecek.

Uluslararası gözlemciler ve seçim uzmanları ise herhangi bir usulsüzlük bildirmedi ve oy pusulasının uluslararası standartlara uygun olduğunu söyledi.

Analistler ise, Fujimori'nin itirazlarını, 10 yıl içinde üçüncü kez ikinci tur seçimini kaybetmenin eşiğinde göründüğü için bir çaresizlik eylemi olarak nitelendirdi.

Castillo, yaptığı yeni duyuruda, “Peru Libre Parlamento Grubu, vatandaşları uyanık kalmaya ve seçim organlarını, halkın iradesine, gözlemcilere ve uluslararası basına saygı duyarak, işlevlerine katı ve sorumlu bir şekilde uymaya çağırıyor” ifadelerini kullandı.

FUJİMORİ'NİN BABASI

Keiko Fujimori'nin babası Japonya asıllı Peru vatandaşı Alberto Fujimori, 1990-2000 yılları arasındaki devlet başkanlığı döneminde görevi suistimal, rüşvet ve yargısız infazlar yaptığı gerekçesiyle yaklaşık 40 yıl hapse mahkum edilmişti.

1992’de muhalefet üyelerini tutuklatan Alberto Fujimori, özellikle sosyalist Aydınlık Yol ve Túpac Amaru hareketlerine karşı insanlık suçlarını kapsayan bir şiddetle operasyonlar yaptırdı.

1992’de iktidarını güçlendirmek için kendi hükümetini devirip parlamentoyu feshetti. Bu süreç daha sonra, “Kendi kendine darbe” olarak nitelendirildi.

Alberto Fujimori, 2007 yılından bu yana hapiste.

SOSYALİST ÖĞRETMEN PEDRO CASTILLO

Castillo, devlet başkanı seçildiği takdirde, ülkeyi "yağmalamakla" suçladığı yabancı madencilerle yapılan sözleşmeleri gözden geçireceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Artan vergilerden elde edilecek gerili eğitim ve sağlık için kullanacağını açıklayan Castillo, “Servetimizi kamulaştırmalı, Perulular için çalıştırmalıyız” sözlerini seçim öncesinde ilk 100 gün hedefi için söylemişti.

Öğretmen ve sendika lideri olan Castillo, seçilmesi takdirde görevdeki ilk 100 günü için planlarını özetleyen yol haritasında, ‘karma ekonomi’ yaklaşımını benimseyeceğini ve devletin rolünü güçlendireceğini belirtti.

51 yaşındaki aday, Peru'da iş dünyası elitini zayıflatmak ve devlete ekonomide daha baskın bir rol vermek için anayasayı yeniden düzenlemek istiyor.