Şişli’de, hatalı ekonomi politikalarının yol açtığı hayat pahalılığı ve rant uğruna insan sağlığını hiçe sayan iktidar peş peşe eylemlerle protesto edildi.

Peş peşe iki eylem: ‘Sağlığımıza da ekmeğimize de sahip çıkıyoruz’

Berkay Dündar

Şişli Etfal Dayanışması ve Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi İstanbul’un Şişli ilçesinde iki ayrı eylem yaptı. Eylemler öncesinde basın açıklamaları düzenlendi. İlk eylemde Şişli Etfal Hastanesi’nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle taşınmasının gerçeği yansıtmadığı, kararın rant uğruna alındığı kamuoyuna açıklandıktan sonra uygulama protesto edildi. İkinci eylemde ise önü alınamayan zamlara karşı “Artık yeter, bu zamlarla yaşanmaz” denilerek tencere tavalı, düdüklü, sloganlarla hayat pahalılığı protestosu yapıldı.

ÖNCELİK SAĞLIK DEĞİL RANT

Şişli Etfal Dayanışması’nın yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Şişli Etfal Hastanesi’nin ulaşımı zor, uzak iki ayrı bölgeye taşınması meselesi ilk olarak kamuoyu gündemine geldiğinde, bizler bunun nedenini sormuştuk. Yetkililer ise, taşınmanın gerekçesi olarak “Hastane binaları depreme dayanıksız. Bilimsel raporlar da var. ‘Binalar yüksek risk taşıdığından boşaltılması gerekiyor’ demişlerdi. Bizler, hastanenin taşınması yerine binaların güçlendirilmesi veya yerinde dönüştürülmesi suretiyle faaliyetine devam etmesini istedik. Bu da mümkün değilse, çürük dediğiniz binaları en kısa sürede yıkıp, aynı yerinde, daha modern, daha konforlu tam teşekküllü bir hastane olarak Etfal’i yeniden inşa edeceğinizin sözünü halka verin dedik. Bu temel talep doğrultusunda çok sayıda eylem ve etkinlik düzenledik. Ancak, ne Saraydan, ne bakandan, ne il sağlık müdüründen, ne de başhekimden hastanenin taşındıktan sonra ne olacağına dair somut bir açıklama duyamadık. Üç maymunu oynadılar bugüne kadar.”

Asıl amacın sağlık değil, rant olduğunu vurgulanan açıklamada: “Siyasi iktidarın kent merkezlerindeki hastaneleri kapatarak insanları şehir hastanelerine mecbur bırakan, sağlığı ticarileştirmeyi esas alan sağlık politikasını; kentlere, doğaya ve yaşama yönelik devam etmekte olan ağır suç sicilini dikkate aldığımızda, Şişli Etfal arazisinin de ranta kurban edilmeye çalışılacağı kaygısıyla mücadelemize çok yönlü devam ettik. Kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Hastanemizi apar topar taşımaya gerekçe olarak “binaların depreme dayanıksız olmasını” gösterenler, şimdi, hiçbir güçlendirme çalışması yapmadan o binalarda oturmaya hazırlanıyorlar. Çürük dedikleri hastane ana binasının altı katını ofise dönüştürüp kullanmaya karar vermişler. Bunun için ihale açmışlar. İhale Komisyonu, 27 Nisan Çarşamba günü saat 10.30’da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde toplanıp ihale tekliflerini açacakmış.” denildi.

Basın açıklaması şöyle tamamlandı: Buradan yaptığımız çağrıya rağmen, tadilat ihalesini iptal etmezseniz, ihalenin yapılacağı 27 Nisan’da bir kez daha İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde olacağız. Üstelik bu sefer çok farklı bir şekilde geleceğiz. Bekleyin, görün! Hastanemizi çalanları, sağlık hakkımızı elimizden alanları, halkın malına çökmeye çalışanları, bizlere yalan söyleyenleri affetmeyeceğiz.”

HALKIN GERÇEK GÜNDEMİ PAHALILIK

Şişli Etfal Dayanışması’nın ardından hayat pahalılığının geldiği noktayı ve yurttaşın yoksulluğunu dile getiren Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi’nin basın açıklamasında ise şunlar kaydedildi: “Her güne yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. En temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyoruz. Gıda, akaryakıt, doğalgaz, elektrik, ulaşım zamlarıyla adeta nefes alamaz hale geldik. Marketlerde neredeyse her gün yenilenen etiketlerin hızına yetişemiyoruz. Halkın neredeyse tek gündemi var: Zamlar, hayat pahalılığı ve geçim derdi. Geçinemiyoruz, ödeyemiyoruz, yoksullaşıyoruz, tükeniyoruz, artık yeter! Bizlerin payına yoksulluk düşerken, halk sefaletle boğuşurken, iktidarın zenginleri, yandaş şirketler zenginliklerine zenginlik katıyor. Rakamlar ortada. Halk derin bir yoksulluğa sürüklenirken bankalar başta olmak üzere pek çok büyük şirket ve sanayi kuruluşu, tarihlerinin belki de en kârlı dönemlerinden birisini yaşıyorlar. Bu yılın ocak ayında bankalar kârlarını geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 370 artırarak neredeyse dörde katladı. Halkın ekmeği küçülürken onlar kâr rekorları kırıyorlar.

Zamlara Karşı Şişli İnisiyatif’i acil yerine getirilmesi gereken talepleri şöyle sıraladı:

1. Enerji ve ulaşım zamları derhal geri alınsın.

2. Enerji temel bir haktır. Yandaşlara peşkeş çekilen elektrik dağıtım ve üretim hizmetleri özel sektörün elinden bedelsiz olarak alınsın ve kamu yararına uygun olarak yönetilsin.

3. Elektrik, akaryakıt, doğalgaz, ulaşım ve tüm temel ihtiyaç maddelerindeki özel tüketim vergisi ve KDV kaldırılsın.

4. Her konuta aylık 230 KWh elektrik ve 140 metreküp doğalgaz, parasız verilsin.

5. Enerji şirketlerinin borcu halktan değil, şirketlerden tahsil edilsin.

6. Faturaları ödeyemeyenlerin elektrik ve doğalgazlarının kesilmesi yasaklansın.