Suudi Arabistan’ın OPEC+ toplantısı sonrası piyasadaki gücünü hatırlatmak adına petrol fiyatlarını aşağıya çeken girişimlerde bulunması küresel ekonomide dalgalanma yarattı. Irak ve Kuveyt de petrol fiyatlarını düşürmeye hazırlanırken ABD’nin sürece müdahil olması bekleniyor. Rusya ise fiyatların düşüşünden herhangi bir fayda sağlayamayacaklarını söylüyor

Petrolde güç kavgası
Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını aşağıya çekmeye dönük hamleleri küresel ekonomide ciddi sarsıntılar yaratmaya devam ediyor. OPEC+ toplantısında ülkeler arası yaşanan anlaşmazlık sonrası petrol pazarındaki gücünü hatırlatmak isteyen Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artırarak bir süre piyasada dalgalanma yaratmayı amaçlaması yeni krizlere kapı araladı.

Bölge politikalarında ABD’den bağımsız hareket etmeyen aynı zamanda üst düzey prensleri tutuklayarak iç siyasetine yön veren Suudi Arabistan’ın giriştiği güç kavgasının önümüzdeki günlerde daha belirgin hale gelmesi ve etkilerini küresel piyasada göstermesi bekleniyor.

ABD ve Rusya gibi petrol pazarında kritik konumu bulunan ülkelerin yanı sıra Körfez ülkeleri de petrol fiyatlarında yeni güncellemeler yapmaya hazırlanıyor. Irak ve Kuveyt, Suudi Arabistan’ı izleyerek Nisan ayında ham petrol fiyatlarını düşürmeye hazırlanıyor.

AVRUPA’YA DÜŞÜK TEKLİF

Avrupa’ya üç kat daha fazla ham petrol sevkiyatı yapmak isteyen Suudi Arabistan’ın ise Hollanda’ya varili yaklaşık 25 dolardan petrol teklifi verdiği belirtiliyor. Bu fiyatın Avrupa’ya petrol teklifleri veren Rus Urals şirketinin sunduğu fiyatlardan çok daha düşük olması dikkat çekiyor.

Bilindiği üzere, Royal Dutch Shell, BP, Total, OMV, Repsol, Cepsa gibi şirketler Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketi Aramco’dan ham petrol sevkiyatına yönelik normal sevkiyat seviyesinin kayda değer derecede üstünde limit teklifleri aldı. Sevkiyatlardaki artış miktarı ise şirkete bağlı olarak yüzde 25 ile yüzde 200 oranında değişiyor.

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşten etkilenen ülkelerden biri de Rusya oldu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Riyad’ın, özellikle Rusya’ya karşı fiyat savaşı yürütüldüğüne dair haberleri yalanladığını anımsatmak isterim. Tüm OPEC+ ülkeleri, mevcut duruma farklı şekilde hazırlansalar da şu anda aynı gemide bulunuyorlar. Petrol ve enerji ürünlerinin fiyatlarının belirgin şekilde düşmesine neden olan bir dizi faktör var” dedi.

NE OLMUŞTU?

OPEC ve örgüte üye olmayan ülkeler (OPEC+) arasında petrol üretiminin azaltılmasına ilişkin anlaşma 2017’nin başından beri yürürlükte bulunuyor. Moskova, OPEC’in yeni tür koronavirüs salgını nedeniyle üretimi azaltma önerisini kabul etmeyerek mevcut şartların korunmasını önermişti. Suudi Arabistan ise petrol üretimini artırma ve fiyatları düşürme kararı almıştı.