Rusya’yla Suudi Arabistan arasında yaşanan petrol pazarı geriliminde taraflar arası uzlaşının yolları aranıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Suudi Arabistan’ı ‘petrol üretimini azaltarak piyasada arz krizine son vermeye’ çağırırken Suudiler, Rusya’nın anlaşma çabalarını sabote ettiğini ileri sürdü

Petrolde uzlaşı arayışı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin petrol krizinde uzlaşı arayışına girdi. Suudi Arabistan'ın günlük petrol varil üretimini artırmasıyla yaşanan dalgalanmanın son bulmasını isteyen Putin, Suudilere "Küresel petrol üretimini günlük 10 milyon varil azaltmak gerekiyor ve bunun ortaklık çerçevesinde yapılması gerekiyor" çağrısı yaptı. Suudi Arabistan ise piyasada istikrarsızlık yarattığı suçlamalarını reddetti.

'42 DOLAR MAKUL'

Başkent Moskova'da bazı Kremlin ve bakanlar kurulu yetkililerinin yanı sıra, Rus petrol şirketlerinin başkanlarıyla video konferans yoluyla görüşen Putin, küresel petrol piyasalarındaki durumun son derece karmaşık bir halde olduğunu anlattı. Dünya ekonomisinin gelecekte yüksek petrol fiyatlarıyla karşılaşabileceğini savunan Putin, "Rusya yüksek fiyatlara da düşük fiyatlara da karşı. Varil başına 42 dolar bizim için makul bir fiyat seviyesidir” dedi.

Suudi Arabistan'la OPEC toplantısında yaşanan anlaşmazlık sonrası ülkenin varil petrol üretimini artırdığına dikkat çeken Putin, düşen petrol talebi nedeniyle küresel petrol üretiminin azaltılması gerektiğini söyledi. Suudilere çağrı yapan Putin, "Küresel petrol üretimini günlük 10 milyon varil azaltmak gerekiyor ve bunun ortaklık çerçevesinde yapılması gerekiyor. Suudi Arabistan’la bu konuda temas halindeyiz. ABD’li ortaklarımızla da işbirliğine açığız" dedi.

SUUDİLER YANIT VERDİ

Suudi Arabistan ise piyasada istikrarsızlık yarattığı suçlamalarını reddetti. Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, Rusya'nın açıklamalarına karşılık, “Söylenenler gerçeği yansıtmıyor. Suudi Arabistan Krallığı, küresel ekonominin büyüme düşüklüğünden kaynaklanan petrol piyasasındaki fazlalığı azaltmak için OPEC ülkeleriyle birlikte ciddi bir çaba sarf etmiştir. Rus arkadaşlar bunun farkında ve onların özellikle de şirket yöneticilerinin, bu konudaki çabaları ve açıklamaları malum. Anlaşma çabalarımız karşılık bulmuyor. Bu, kimseden gizlenen bir şey değil. Suudi Krallığı'nın, ABD’deki enerji sektörünün önemli bir yatırımcısı olduğu da herkesin bildiği bir gerçek" yanıtı verdi.

GÖRÜŞME HAZIRLIĞI

Suudi Arabistan, OPEC ve Rusya önderliğindeki bazı OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler arasında "adil bir anlaşma" sağlanması için önceki gün acil toplantı çağrısında bulunmuştu. Azerbaycan Enerji Bakanlığı, toplantının yarın video konferans yoluyla yapılacağını açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump da dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretimde kesintiye gitmeleri yönünde bir anlaşmaya varmasını istemişti.