Ankara’nın Irak'a tazminat ödemeye mahkûm edildiği 'petrol' krizinde Erbil ile Bağdat’ın yeni formül üzerinde anlaştığı ileri sürüldü. Washington, Türkiye ve Irak'tan petrol sevkiyatına devam etmelerini istedi.

Petrole ara formül
Fotoğraf: AA

Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Türkiye'yi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yaptığı petrol anlaşmasından dolayı tazminata mahkûm etmesiyle başlayan krize çözüm bulmak için girişimler sürüyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Erbil ve Bağdat hükümeti temsilcileri petrolün sevkiyatı konusunda yeni bir formül üzerinde anlaşmaya vardı. Taraflar petrol ihracatını yeni bir mekanizma ile sürdürecek.

ŞİRKETLERE GARANTİ

Detayları açıklanmasa da bu ön anlaşmanın ardından Kürt yönetimi ile şirketler arasında sözleşmeler ve Ceyhan limanına pompalanan petrol için yeni müşterilerin bulunması konusunu netleştirecek, yeni toplantılar yapılacak. Bu şekilde Kürt bölgesinde petrol üreten şirketlere ve alıcılara da garanti verilmiş olacak. Yeni anlaşmalarda petrolün varil fiyatı SOMO'nun sattığı Irak petrolü ile aynı olacak.

Uluslararası petrol şirketlerine göre Kürt Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında yakın zamanda nihai bir anlaşmaya varılması muhtemel. Energy Aspects analisti Richard Bronze Bloomberg'e verdiği demeçte, tahkim kararından önce Erbil ile Bağdat arasında görüşmelerin devam ettiğine vurgu yaparak, Ceyhan limanından yeniden petrol ihracatına izin veren bir anlaşmanın yakında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Dubai merkezli Qamar Energy'nin CEO'su Robin Mills de, "Federal hükümet muhtemelen Kürt Hükümeti’nin borçları için sorumluluğu devralacak” dedi.

GEÇİCİ OLARAK DURDU

Kuzey Irak’ta Şeyhan sahasında faaliyet gösteren Golf Keystone, petrol üretiminin askıya alınmasının geçici olduğunu duyurmuştu. Şirket, cuma günü 1 numaralı üretim istasyonunu kapatacağını ve şirketin 2 numaralı istasyonundan petrol üretmeye devam ederek petrolü ikinci istasyonda depolayacağını bildirmişti.

WASHİNGTON DEVREDE

Erbil-Bağdat müzakereleri sürerken ABD de devrede. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Türkiye ve Irak hükümetlerine boru hattı üzerinden petrol ihracatını yeniden başlatma çağrısında bulunduk. Dünyanın enerji arzını kesmek kimsenin çıkarına değil" açıklamasını yaptı.

***

NE OLMUŞTU?

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi 23 Mart'ta Türkiye'yi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile petrol anlaşması nedeniyle 1.4 milyar dolar tazminata mahkum etmişti. Kararın ardından Türkiye'ye ham petrol ihracatı durduruldu. Kürt yönetimi ile Irak hükümeti arasında sorunun çözümü için görüşmeler başlamıştı.