Pfizer’ın baş aşı sorumlusu Dr. Phil Dormitzer, tüm başarısız denemelere rağmen Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin yılmadığını, bu sayede bugün aşının kullanımda olduğunu ve milyonlarca hayat kurtardığını açıkladı. Dormitzer, hastalığın kontrol altına alınacağını düşündüklerinden, Pfizer’ın yöneticilerinin başta aşı üretme fikrini reddettiklerini belirtti.

Pfizer’ın baş aşı sorumlusu, aşı üretim sürecini anlattı: İlk başta reddettik

Pfizer’in Baş Aşı ve Bilim Sorumlusu Dr. Phil Dormitzer, BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci ile aralarında geçen görüşmeyi anlattı.

İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, Pfizer yöneticileri virüsün hızla kontrol altına alınacağını düşündüğü için başta aşı geliştirme fikrini reddetti. Ancak Uğur Şahin ve Özlem Türeci, zamanla birlikte bu ön görünün beklendiği gibi gelişmediğini fark edip, aşı geliştirme fikrini yineledi. Firma görevlileri bile ikilinin bu çabasına “Arkadaşlar bu iş yürümeyecek” yanıtını verdi.

AŞI OLMAYANLARIN ÖLÜM RİSKİ 11 KAT FAZLA

Dr. Phil Dormitzer, o dönem bu salgının MERS, SARS gibi kalacağını düşündüğünü ve bu yüzden aşı çalışmalarına sıcak bakmadığını açıkladı. Ancak Türeci ve Şahin tüm bu olumsuz yanıtlara rağmen projeyi savunmaya devam etti.

Haberde, ikilinin bu ısrarı sonucu bugün Pfizer-BioNTech aşısının milyonlarca insanın hayatını kurtardığı ifade edildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), nisan-temmuz aylarında görülen 600 bin Covid-19 vakası üzerinde yaptığı inceleme sonucunda, aşı olmayanların, olanlara kıyasla virüsü kapma riskinin ortalama 4,5, hastaneye yatma riskinin 10, ölüm riskininse 11 kat fazla olduğunu açıkladı.