Philip Morris’e bağlı Euroserve firmasından sendikalı oldukları için işten çıkartılan işçiler direnişini sürdürüyor. BirGün’ü ziyaret eden işçiler direniş sırasında mücadeleyi öğrendiklerini söyledi.

Philip Morris emekçileri: Mücadeleyi öğrendik
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

İzmir Torbalı’da yer alan Philip Morris’e bağlı Euroserve firmasında Gıda-İş Sendikası’na üye olduğu için işten çıkartılan 250 işçi 53 gündür direniyor. İşçiiler gazetemizin Ege Bürosu’nu ziyaret etti. Ziyarette işçilerin yanı sıra Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden yer aldı. Ziyarette, işçiler süreç hakkında bilgilendirme yaptı.


1.5 yıldır fabrikada çalışan Hülya Özdemir, “Hiçbir sosyal hakkımız olmadan asgari ücretle sömürülüyorduk” dedi ve ekledi: “Kendi işlerimiz dışında işlere zorlanarak çalışıyorduk. Bayramlarda zorunlu mesailere kalıyorduk. Defalarca patronlarla konuştuk; iş yükümüz fazla, personel sayımız az, çok ağır işlerde kötü koşullarda çalışıyoruz, ücretler az fakat karşı taraftan geri dönüş alamadık. Bu yüzden sendikaya üye olduk ve işten çıkartıldık.”
Direnişte mücadeleyi öğrendiklerini söyleyen Özdemir, “Atıldık ama başka işe girsek de mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü bu mücadele tek bir işletmenin problemi değil. Biz onun için de mücadelemizi sürdürüyoruz. Mücadelemize ortak olamayan arkadaşlarımız var, insanlar gırtlağına kadar borca batmış. Çocuklarına bakmak zorundalar. Patronlar ve sistem, insanları direnememeye mecbur bırakıyorlar” dedi. 4 senedir çalışan Volkan Certer ise, “Ücretler yetmiyordu, iyi koşullarda çalışmıyorduk. Bu duruma onlar sürükledi bizi. Biz de örgütlendik. Bu direniş bana insanları tanımayı öğretti. İki çocuğum var, ailemden destek almazsam nasıl geçineceğimi bilmiyorum. Ama mücadele ederek kazanacağız” dedi.

13 yıldır çalışan Eyüp Kapucu da, “İşten çıkartıldığımı fabrikanın kapısında öğrendim. Beni bilgilendirmediler. İşten çıkarılan işçiler zor durumda. Arkadaşlar bir taraftan da iş bakıyorlar. Direniş sürüyor ama yaşamak zorundayız. Ama bizleri işe almıyorlar. Bir arkadaşımız işe başladıktan 15 gün sonra işten atıldı. Başka arkadaşa ise, ‘Marboro direnişinde yer almışsın. O yüzden çalıştıramayız’ demişler. Patronlar birlik olup hak mücadelesi veren işçileri çalıştırmıyor. Buna karşı tüm işçiler birleşmek zorundayız” diye konuştu.

Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden ise, her mücadelede birileri bedel öder birileri kazanır. Bu mücadelede yeni işe giren işçi sınıfının bir kesimi kazandı. Arkadaşlarımızı tazminatsız bir şekilde işten çıkartıp arabulucu aşamasında tek tek çağırarak kıdem tazminatıyla ikna etmeye çalışıyorlar. Hatta ek olarak bir maaş teklifi de yapıyorlar. Amaçları direnişin alevini söndürmek. Buradan anlıyoruz ki patron zaten hukuksuz bir şekilde işten çıkarttığını biliyor” dedi.

Öden son olarak işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

• Taşeron çalışan işçilerimize kadro verilsin
• Atılan işçi arkadaşlarımız geri gelsin
• Sendikal örgütlenmenin ve toplu iş sözleşmelerinin sorunsuz yaşanması