Feminist sosyolog, barış aktivisti ve yazar Pınar Selek’in daha önce 2 kez beraat ettiği davadan yeniden müebbet hapis cezasıyla

Feminist sosyolog, barış aktivisti ve yazar Pınar Selek’in daha önce 2 kez beraat ettiği davadan yeniden müebbet hapis cezasıyla yargılanmasını protesto eden “Hâlâ Tanığız Platformu’, “Selek’e devlet tarafından kurulmak istenilen ikinci komploya geçit vermeyeceğiz” dedi.
İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Garajİstanbul’da bir araya gelen Hâlâ Tanığız Platformu üyeleri,  Pınar Selek’in yeniden müebbet cezasıyla yargılanacak olmasına tepkilerini dile getirdiler. Tiyatro Sanatçısı Jülide Kural, stand up sanatçısı Esmeray, ve birçok kadın kuruluşunun hazır bulunduğu açıklamada Hâlâ Tanığız Platformu adına Oyuncu Deniz Türkali söz aldı.

‘PINAR SELEK KURBAN SEÇİLDİ’
Pınar Selek’in hakkında açılan “komplo dava”dan 2006 ve 2008 yıllarında ayrı ayrı iki kez beraat ettiğini vurgulayan Türkali, ancak yerel mahkemenin verdiği beraat kararının Yargıtay tarafından Mart 2009 tarihinde bozulduğunu ve Selek’e ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesi istendiğini dile getirdi. Türkali, Selek’in 12 yıldır Mısır Çarşısı patlaması nedeniyle haksız yere suçlanmasına ve mahkeme sürecinde Mısır Çarşısı dahil bütün iddiaların nasıl çürütüldüğüne tanık olduklarını vurguladı. Tüm bulguların bu davanın Mısır Çarşısı davası olmaktan çıkarılıp, Pınar Selek davasına dönüştürüldüğünü açıkça gösterdiğini belirten Türkali,  “Bizler Selek’in neden hedef gösterildiğini biliyoruz. Çünkü Selek biraz da içinden geçilen dönemin konjonktürü gereği kurban seçildi. Ve bu rolü sonuna kadar reddetti. Çünkü Selek, içinde tutsak edilmeye çalışıldığı bu komploya tek an bile yenik düşmedi. Biz ise bu süreç içinde Selek’in en çok da sözünden ve duruşundan taviz vermeyişi nedeniyle mahkûm edilmeye çalışıldığını ibretle gördük” dedi.
Esmeray ise, o süreci Selek’le birlikte geçirdiğini söyleyerek “Bomba imalat edildiği söylenen o atölyede biz birlikteydik. Tanıktan da öteyim. Ortada bir suç varsa ben de suçluyum. Kendimi ihbar ediyorum” diye konuştu. Esmeray’ın ardından Hâlâ Tanığız Platformu üyesi, Suzan Karaibrahimoğlu, Selek’in dava süreci ile ilgili bilgi verdi.
Son olarak Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Pınar Selek için müebbet hapis istemiş, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen beraat kararını ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararını dikkate almamıştı.
ZEYNEP KURAY