Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi önde bitirmesine dair yapılan pirus zaferi yorumları sonrası Pirus zaferi nedir ve Pirus ne demek soruları yurttaşın gündemine oturdu. Peki Pirus zaferi nedir? Pirus ne demek?

Pirus zaferi nedir? Pirus ne demek?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimde seçimi önde bitirmesinin ardından bu duruma dair pek çok siyasetçi ve gazeteci pirus zaferi yorumunda bulundu. Pirus zaferi yorumlarının ardından pek çok yurttaş Pirus zaferi nedir ile Pirus ne demek? sorularını arattı. Peki Pirus zaferi nedir? Pirus ne demek? İşte detaylar...

Pirus zaferi nedir? 

Pirus zaferi, savaşın kazanan tarafının çok sayıda bedel ödediğini ve kazandığı zaferin ödediği bedelle kıyaslandığında önemini yitirdiği bir durumu tanımlar.

Pirus ne demek?

Pirus zaferi tanımının tarihte ilk adlandırıldığı durum Tarentum Kralı Pirus'un Roma'ya saldırısıyla anılmaktadır. MÖ 280 ve MÖ 279 yıllarında Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus Roma’ya saldırır ve ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda eder. Sonunda Pirus, savaşı kazanır; ancak 50 filin desteklediği ordusunun tamamını kaybeder. Savaşı kazanmıştır, ama yanında koskoca ordudan artakalan üç beş sefilden fazlası kalmamıştır. Pirus’un bu zaferin ardından “Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme” dediği söylenir. Pirus Zaferi aslında yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan savaşlara Pirus zaferi denir.