PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye'de öğrenciler "okuma, matematik ve fen bilimi" alanlarının tamamında OECD ortalamasının altında kaldı. Sonuçları BirGün'e değerlendiren Prof. Dr. Adnan Gümüş, "Türkiye bu rapora göre çok parlak durmuyor. Ülke eğitim sisteminin kendini geliştiremediğini görüyoruz" dedi

PISA 2018 sonuçları açıklandı: Türkiye yine OECD ortalamasının altında kaldı

NAMIK ALKAN

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her üç yılda bir düzenlenen ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren PISA testinin 2018 yılı sonuçları açıklandı.

Türkiye'de 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 73'ünü temsil eden 186 farklı okuldan 6 Bin 890 öğrenci PISA testine girdi.

PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye'de öğrenciler "okuma, matematik ve fen bilimi" alanlarının tamamında OECD ortalamasının altında kaldı. 37 OECD ülkesi arasında Türkiye, okuma becerilerinde 31'inci, matematik okuryazarlığında 33'üncü, fen biliminde ise 30'uncu oldu.

PISA sonuçlarında, Türkiye'ye ilişkin ortalama puanların düşüklüğü kadar en üst düzeyde (düzey 5 ve 6) yeterlilik gösteren öğrencilerin oranının düşük olması da dikkati çekti. En üst düzeyde yeterlilik gösteren öğrencilerin oranı düşük iken en alt yeterlilik düzeyinde (düzey 1 ve aşağısı) yer alan öğrencilerin oranı ise yüksek oldu. En alt yeterlilik düzeyinde yer alan öğrencilerin oranı matematik okuryazarlığında yüzde 36,7, fen bilimlerinde yüzde 25,2, okuma becerilerinde yüzde 26,1 oldu.

"TÜRKİYE'DE EĞİTİM EŞİTSİZLİĞİ SÖZ KONUSU"

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, 2018 yılı PISA sonuçlarını BirGün'e değerlendirdi. “En önemli şey tüm okul türleri, bölgeler, okul içi durumlar, sosyal ve politik düzey değişimleri devam ediyor" diyen Gümüş, "Yani bir bölgede okumak ile başka bir bölgede okumak arasında farklar olduğunu görüyoruz. Rapora baktığımızda Çok Programlı Liseler ile Fen Liseleri arasında 200 puan civarında bir fark var. Eğitimde her düzeyde farklılaşmalar mevcut. Türkiye’de eğitimde bir eşitsizlik söz konusu” dedi.

pisa-2018-sonuclari-aciklandi-turkiye-yine-oecd-ortalamasinin-altinda-kaldi-656943-1.

Prof. Dr. Adnan Gümüş

"EĞİTİM SİSTEMİ GELİŞTİRİLEMEDİ"

Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün düzeylerde 6 aşama var. Okumada da, Fen Bilimlerinde de, Matematikte de 2’inci düzeydeyiz. Bu üç alanda 6 düzey arasında 2’inci düzeydeyiz. Türkiye bu rapora göre çok parlak durmuyor. Ülke eğitim sisteminin kendini geliştiremediğini görüyoruz. Analitik eleştirel düşünceye, farklı perspektiflerden bakmaya, sonuç çıkarıp değerlendirmeye ve bu sonuçları hayatına uygulama noktalarında hiçbir yeterliliğe erişememiş durumda oluyoruz.”

"NİTELİKLİ VE BİLİMSEL BİR EĞİTİM PROGRAMINA İHTİYACIMIZ VAR"

PISA sonuçlarına bakıldığında Türkiye’nin OECD sınırının altında ve dünya ortalaması ile eşit düzeyde olduğunu kaydeden Gümüş, “Zaten dünya ortalaması da iyi bir durumda değil. Listedeki ilk 5-6 ülkeyi çıkarırsak sınavda diğer ülkeler 2 sorudan 1’ini cevaplayamıyor. Dünya düzeyi düşük, Türkiye’nin düzeyi daha da düşük. En azından 4. seviyeye gelmemiz gerekir. 2 sorudan 1’ini cevaplayan öğrenci oranımız yüzde 15 civarında. Bu öğrencilerde genelde Fen liselerinden gelen öğrencilerimiz. Eğitimde büyük bir reforma ihtiyaç var. Okullar arasındaki makasın daraltılması hatta yok edilmesi gerekiyor. Aileler arasındaki farklarında giderilmesi gerekiyor. Her alanda eşitsizliğin bitirilmesine ihtiyaç var. Nitelikli ve bilimsel bir eğitim programına ihtiyacımız var. Nitelikli bir eğitim veremediğimiz için 2 seviyedeyiz” diye konuştu.