Son üç günde 21 kentte 71 orman yangını çıktı, dört yurttaş hayatını kaybetti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “Milletimiz cömerttir” sözleriyle yardım istemesi yurttaşların tepkisine neden oldu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de “Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok” sözlerine yurttaşlar sosyal medyada “Ama AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 uçağı var” ifadeleriyle yanıt verdi.

Pişkinliğin bu kadarı: Ülke kimlere emanet?

Melisa AY

İktidarın orman yangınlarına karşı hazırlıksız oluşu ve Türk Hava Kurumu (THK)yangın söndürme uçaklarını kullanmama inadı nedeniyle onlarca ev küle dönerken dört yurttaş, sayısı bilinmeyen canlı hayatını kaybetti, binlerce ağaç yok oldu. Antalya Manavgat'ta yangın bölgesine giden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yurttaşlardan para yardımı istedi. Çavuşoğlu, "Nakdi yardım yapmak isteyenler valiliğimiz ile temasa geçebilirler. Milletimiz cömerttir" ifadesini kullandı. Bakan Bekir Pakdemirli ise "Aktif olan tüm yangınlarda iyiye doğru bir gidiş olduğunu" belirtip, yangınların 57'sinin kontrol altına alındığını söyledi.

ENVANTERDE UÇAK YOK İTİRAFI

Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin halihazırda envanterinde yangın söndürme uçağı olmadığını ancak bu yıl içerisinde uçak alımının tamamlanmasını planladıklarını söyledi. Pakdemirli'nin açıklaması sosyal medyada gündem olurken yurttaşlar, Cumhurbaşkanlığı’nın 13 uçağı olmasına karşın Türkiye'nin Rusya'dan uçak kiralamasına ve THK uçaklarının da kullanılmamasına tepki gösterdi. Yurttaşlar, “Erdoğan'ın sekiz uçağı varken Türkiye'nin sadece kiralık üç yangın söndürme uçağı var” ifadelerini kullandı.

piskinligin-bu-kadari-ulke-kimlere-emanet-904649-1.

FABRİKA VE EVLER KÜLE DÖNDÜ

Muğla Marmaris’te önceki gün öğlen saatlerinde başlayan orman yangınında ilk belirlemelere göre, 1 kişi hayatını kaybederken, 1 fabrika, 27 ev, 1 araç, 16 çatı, 1 depo yandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nden (AKOM) yapılan açıklamada, il genelinde ilk 5 ayrı noktada orman yangınına müdahale edildiği belirtildi. Yangın söndürme çalışmalarına kısa sürede 195 personel, 28 arazöz, 25 su tankeri ve 15 iş makinesinin katıldığı belirtildi. Köyceğiz ilçesi Ağla mevkiinde dün saat 15.40 itibariyle başlayan ve etkisini artırarak devam eden orman yangını, Yangı ve Beyobası mahalleleri arasında devam etti. Yangın makilik ve ormanlık alanda sürdü. Türkiye’nin farklı illerinde aynı zamanlarda başlayan yangınların herkesi derinden üzdüğünü ve kuşkulandırdığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün yangınların kontrol altına alınması için Türkiye’nin tek yürek olduğunu belirtti ve geleceğe bırakılacak en büyük miras olan çevre için herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

piskinligin-bu-kadari-ulke-kimlere-emanet-904653-1.
Antalya'nın Manavgat’taki yangında hayatını kaybeden Osman Kardaş ve eşi Şehri Kardaş, dün düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuklarına uğurlandı.

TEKNELERLE TAHLİYE EDİLDİLER

Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçeleri arasındaki Pina Yarımadası’nda çıkan orman yangını, saatler sonra kontrol altına alınırken, yangında 80 hektar ormanlık alan zarar gördü. Önceki gün saat 15.00 sularında henüz bilinmeyen bir nedenle ormanlık alanda başlayan yangın hızla büyüdü. Alevler, bölgedeki otellere yaklaşınca otellerdeki müşteri ve personellerden oluşan bin 500 kişi, Bodrum Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın koordinesinde Sahil Güvenlik botları ve Güvercinlik Koyu’ndaki sivil teknelerle hızlı şekilde tahliye edildi.

KOZAN'DAKİ YANGIN SÜRDÜ

Adana'nın Kozan ilçesinde 3 gün önce çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangını söndürmek için bölgeye gönderilen ekipler, alevlere karadan müdahaleye devam etti. Kozan'da iki gün önce orman yangını çıkmış, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle bazı mahalleler tedbir amaçlı boşaltılmış, bazı evler de alevlerden etkilenmişti.

Manisa'nın Soma ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun çalışması sonrası kontrol altına alındı.
Manisa'nın Soma ilçesine bağlı tarihi Darkale Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda önceki gün akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 14 arazöz ile Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye araçları ve ekipleri müdahale etti. Kısa süre içerisinde alevlerin etrafını çeviren ekipler yangını yaklaşık 3 saat içerisinde kontrol altına aldı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

piskinligin-bu-kadari-ulke-kimlere-emanet-904650-1.

MERSİN’DE 7 NOKTADA YANGIN ÇIKTI

Mersin'de meydana gelen 7 yangından 4'üne ekiplerin müdahalesi sürüyor. Yangınların en kısa zamanda söndürülebilmesi için Mersin Büyükşehir Belediyesi 13 itfaiye aracı ve 17 tankerle müdahaleyi sürdürüyor. Ayrıca Karaman, Hatay, Ankara, Niğde ve Konya’dan gelen 13 itfaiye aracı da çalışmalara destek veriyor.

DİYARBAKIR’DA DA 10 DÖNÜM ALAN YANDI

Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Ağaçlı Mahallesi mevkiinde dün öğle saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Alevleri gören vatandaşlar, durumu itfaiyeye bildirdi. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere, itfaiye ve orman ekipleri tarafından müdahale edildi. Yaklaşık 1 saatlik çalışmayla kontrol altına alınan alevlere soğutma çalışması yapıldı. 10 dönümlük alanın zarar gördüğü yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANTALYA’DA

Antalya’da çıkan 10 yangının ise dördü devam etmekte. Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın söndürme çalışmalarına destek olmak için 101 personel ve 14 araçtan oluşan ekibi bölgeye sevk eden İBB, Muğla’nın Marmaris ilçesinde devam eden yangın için de ekipler görevlendirdi. Manavgat’a ulaşan, 101 personel ve 14 araçtan oluşan İBB ekibi, bölgede çalışan diğer ekiplerle birlikte Gazipaşa ilçesinde farklı noktalarda yangın söndürme çalışmalarına başladı. İBB ayrıca 8 personel ve 4 araçtan oluşan İSKİ destek ekibini de bölgeye gönderdi. İzmir’in Ödemiş ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Ekipler, alevlerin söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale başlattı. Ödemiş’in Gölcük Mahallesi’ndeki ormanlık alanda, dün saat 15.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Bölgeye İzmir Orman Müdürlüğü’ne bağlı 1 helikopter ve 5 arazöz, orman işçileriyle sevk edildi. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

YANGINLARA KARŞI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, devam eden orman yangınlarını değerlendirdi. Yangınlarda koordinasyonun önemine dikkat çeken Akkemik, “Orman yangınlarıyla ilgili esas olan durum önceden tedbir alınması, bunun için bütçe ayrılmasıdır. Türkiye bir yangın ülkesi. Yangınlar bu ülkede kaçınılmaz. Şu anda orman teşkilatı, emeğinin ve parasının büyük kısmını yangın sonrasında harcıyor. Bu da para kaybı anlamına geliyor. Önleyici tedbir tercih edilmeli” dedi. Değerlendirmesinde resmi olarak orman statüsüne sahip olmayan alanlarda çıkan yangınlara da değinen Akkemik, “Orman sayılmayan makilik alanlarda daha çok yangın çıkıyor. İşte o makilik alanlarda makiyle beraber kızılçamlar da var ve kızılçamlar büyük oranda yanıyor. Maki, orman değilmiş algısı yaratılıyor” açıklamalarında bulundu.

Akkemik ayrıca, yangından kaçınmada önleyici tedbirler kadar yangından sonraki müdahale sürecinin de altını çizdi. Yangın ekiplerinin zor şartlar altında çalıştığını vurgulayan Akkemik, “Yangına müdahalede hava şartları da önemli. Rüzgar devam ettiği sürece uçak ya da helikopter kaldırmak güçleşiyor. Kaldı ki uçakla müdahale yangının çıktığı ilk an faydalı olan bir yöntem. İlk müdahale çok kritiktir, çünkü başarılı olunursa yangın önlenebilir. Sonraki aşamada insan gücü devreye giriyor. Rüzgar, fırtına sürdüğü sürece yangın söndürmek çok zordur. Orman teşkilatı çok başarısız değil ama başarısız olduğu noktalar var. Örneğin uçak helikopter ihaleleri. THK uçakları orada öylece yatarken yabancı uçaklar kullanılıyor. Bunlar çok maliyetli, bunlara o kadar para harcamak yerine o paralar insan gücüne harcansa daha verimli olup olmayacağını uzmanların çalışması gerekiyor” dedi.


ÜLKE YANARKEN DÜĞÜNE GİDEN THK KAYYUMUNA İSTİFA ÇAĞRISI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün, yangın söndürme uçağı kiralamak için aradığı THK Başkanı’nın düğünde olduğunu ve telefonunun kapalı olduğunu söyledi. Öztunç, THK Kayyumu Cenap Aşçı ‘yı, “Birazcık onurun varsa hemen o görevden istifa edersin” sözleri ile istifaya davet etti.
Saraya uçak alacağına Türkiye’ye yangın söndürme uçağı almanız gerekmiyor mu?” diye sordu. Öztunç, özetle şunları söyledi: “Türkiye cayır cayır yanıyor. Ama Türk Hava Kurumu Kayyumu, düğünde eğleniyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’mız hükumetin yapması gerekeni, sorumluluk anlayışının gereği olarak yapmak istiyor. Türk Hava Kurumu’nun başkanını arayıp ondan uçak kiralamak istiyor ve Muğla’daki yangınları söndürmek istiyor. Ama bakıyorsunuz Türk Hava Kurumu Başkanı’na ulaşılamıyor. Gerekçe? Beyefendi düğünde. Düğünde belki eğleniyor, halay çekiyor, şarkı söylüyor, belki de oynuyordur. Ama sorumluluk sahibi insanlar böyle günlerde sorumluluğunun gereğini yaparlar.

piskinligin-bu-kadari-ulke-kimlere-emanet-904651-1.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç

ERDOĞAN DA İSTİFA ETSİN

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda çıkan ve 24 saati aşkın süredir kontrol altına alınamayan orman yangınına yapılan müdahalenin yetersiz olduğunu belirterek, tüm bakanlara ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istifa çağrısı yaptı.


piskinligin-bu-kadari-ulke-kimlere-emanet-904652-1.

BİRÇOK KENTTE ORMANLARA GİRİŞ YASAKLANDI

Artan orman yangınları sebebiyle 8 ilde Kaymakamlık ve Valilikler, Orman Kanunu uyarınca yangın tehlikesinin önüne geçmek amacıyla ormanlık alanlara girişleri yasaklama kararı aldıklarını açıkladı. Peş peşe çıkan yangınların ardından şu kentlerde ormanlık alanlara girişler yasaklandı:

• İstanbul: 30 Temmuz-31 Ağustos
• Çanakkale: 31 Temmuz-30 Ağustos
• Kocaeli: İkinci bir karara kadar
• Balıkesir: 30 Temmuz-31 Ekim
• Aydın/Kuşadası: İkinci bir karara kadar
• Gaziantep: 30 Temmuz-15 Ağustos
• Niğde: 31 Temmuz-15 Eylül
• Bursa: 1 Ağustos-15 Eylül
Bursa’da jandarma ve polis özel harekat timleri, orman yangınlarına karşı ormanlık alanların girişlerinde nöbet tutmaya başladı.

SOL PARTİ’NDEN AFET BÖLGESİ ÇAĞRISI

Son günlerde birçok ilde meydana gelen yangınlar üzerine SOL Parti Antalya İl Örgütü de açıklamada. Yapılan açıklamada, “Hastalanan bizleriz, evleri yıkılan biziz, ölen yine biz. Ülkemizin üzerinde dolaşan karanlığın ve gri dumanların sebebi ise sizsiniz” ifadeleri yer aldı. İktidarın yangınlar karşısında etkisiz kaldığı belirtilen açıklamada şu talepler sıralandı:

• Manavgat başta olmak üzere yangın yerleri derhal afet bölgesi ilan edilmelidir.
• Bölgede bulunan yurttaşlarımızın temel ihtiyaçları acilen karşılanmalıdır.
• Ormanlık alanları ranta açmak için sabotaj, ihmal ya da kasıt varsa derhal gerekli soruşturmalar başlatılmalı ve gerçekler açığa çıkarılmalıdır.