Günden güne yayılan koronavirüsün gıda tüketimiyle insana bulaşıp bulaşmadığı yönünde bir rapor bulunmuyor ancak GMO İzmir Şube Başkanı Toprak uyarıyor: Pişmiş ve çiğ gıdalar birbiri ile temas ettirilmemeli. Donmuş gıdaların çözülme işlemi mutlaka buzdolabında veya mikrodalga fırınlarda yapılmalı

Pişmiş ve çiğ gıdalar temas ettirilmemeli

AYCAN KARADAĞ

Ülkeyi ve dünyayı koronavirüs (Covid-19) salgını ve salgınla birlikte ortaya çıkan panik havası sardı. Eğitime geçici süreliğine ara verildi, lokantalar ve AVM'ler hariç tüm sosyal alanlar bir süreliğine kapatıldı.

Yetkililer ve uzmanlar hastalıktan korunmak için yapılması gerekenin, panik havasına kapılmadan hijyen kurallarını uygulamak ve hekimlerin önerileri doğrultusunda davranmak olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de koronavirüs (Covid-19) şüphesiyle gözlem altına alınan ve koronavirüs testi pozitif çıkan yurttaşların sayısı artarken, tedbirler üst seviyeye çıkartıldı. Günden güne yayılan Covid-19 gıdalarla enfekte olabilir mi, gıda yoluyla insanlara bulaşabilir mi, sorularını da akla getirdi. Bu virüsün gıda tüketimi ile insana bulaşıp bulaşmadığı yönünde bir rapor bulunmuyor ancak TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, yiyecek ve içeceklerle ilgili alınacak önlemler konusunda uyardı.

Çabuk bozulabilen gıdaların 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğini vurgulayan Toprak, “Gıdanın etiketinde yazan saklama, hazırlama, muhafaza ve tüketim koşullarına mutlaka uyulmalı. Donmuş gıdalar asla ortam sıcaklığında çözdürülmemeli veya marine edilmemeli. Çözdürme işlemi mutlaka buzdolabında veya mikrodalga fırınlarda yapılmalı” dedi.

ÜRÜNLER ELLE DEĞİL GÖZLE SEÇİLMELİ

Toprak, üretici ve tüketicinin dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

>>Gıda üreten işletmelerde çalışan personellerin ve gıda tüketiciler ellerini sık sık su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkamalı ve ellerini tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulamalı.

>>Ekipmanlar çiğ bitkisel ve hayvansal gıdalara temas ettikten sonra sıcak su ve deterjan ile veya bulaşık makinesinde yüksek sıcaklıkta yıkanmalı.

>>Alışverişte çiğ hayvansal gıdalar, diğer gıdalar ve gıda olmayan maddeler birbiriyle temas etmeyecek biçimde ayrı poşetlere konulmalı.

>>Pişmiş ve çiğ gıdalar birbiri ile temas ettirilmemeli. Çiğ gıdalarla temas eden tüm malzemeler uygun deterjan ve sıcak su ile yıkanmalı.

“Ekmek, poğaça, meyve ve sebze gibi paketsiz ürünler alınırken dokunarak seçmek yerine, göz ile seçip alınmalı” diyen Toprak, açıkta satılan baharat, kuruyemiş ve bakliyatların tercih edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

GIDALAR İYİ PİŞİRİLMELİ

GMO, gıda işleme ve hazırlık aşamasında iyi hijyen uygulamalarının takip edilmesi konusunda uyarıyor:

>>Gıdayla temas etmeden, gıda üretimine başlamadan önce ellerimizi en az 20 saniye sabun ve suyla yıkamalıyız.
>>Pişmemiş bir üründe kullandığımız her türlü araç ve gereçleri yıkamadan pişmiş ürünlerde kesinlikle temas ettirmemeliyiz. Özellikle ellerimizi de pişmiş ve son tüketime hazır olan ürünlere dokunmadan önce uygun bir şekilde yıkadığımızdan emin olmalıyız.
>>Pişirilerek tüketilen yiyecekleri, et, süt ve yumurta gibi, çiğ olarak tüketmemeli ve bu gıdaları iyi pişirmeliyiz.