Türkiye’nin ilk dijital Piyano Festivali’ne günler kala festivalin direktörü Caner Akgün ile konuştuk. Akgün, piyanistlerin yorumladığı parçalara piyanistlerin yaşamlarını inceledikten sonra karar verdiklerini anlatıyor.

Piyanistlerin yaşamları notalardan duyulacak

Işıl ÇALIŞKAN

İstanbul Gedik Üniversitesi ve Gedik Sanat, dijital ortamda bir Piyano Festivali düzenliyor. 21 Ekim - 26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale dünyaca ünlü festivallerde yer almış, önemli yarışmalarda ödül almış piyanistler önemli bestecilerini yorumlayacak.

Festivalin açılışını Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, Beethoven’ın Waldstein Sonatı ile gerçekleştirecek. Bu performans aynı zamanda Beethoven’ın 250’nci doğum yılına da bir gönderme niteliğinde olacak.


ÇOĞUNLUK AKADEMİSYEN

BirGün’e konuşan Gedik Sanat Genel Sanat Yönetmeni Caner Akgün, festivaldeki sanatçı seçkisini şöyle anlatıyor: “Festival bünyesinde 15 piyanistimiz 15 piyano literatürünün değerli bestecilerini yorumlayacak. Piyanistler Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gençleri yetiştiren, onlara ışık olan akademisyenler aynı zamanda. Bursa Uludağ Üniveritesi, Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı, Hacettepe Üniversitesi gibi okullarda görev yapan kıymetli sanatçıları bir araya getirdik. Tabii ki istisnalar da var kadronun içinde. Bir tane çok genç sanatçı var mesela. Iraz Yıldız, 23 yaşında. Yurt dışında 10 sene eğitim aldıktan sonra Türkiye’ye geldi ve çok önemli bir müzik bilinci var. Tecrübeli olarak da Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ı bu kadroya almak istedik. Önemli bir detay da piyanistlerin yorumladığı bestecileri piyanistlerin yaşamlarını inceledikten sonra karar vermemiz oldu.” Akgün, ayrıca önümüzdeki yıllarda da festivali sürdürmek istediklerini anlatıyor.

Akgün bu iki kurumun, Türkiye’deki sanatçıları desteklemek, bu sanatçıların başarılarını uluslararası platformda duyurmak ve topluma duyarlı nesiller yetiştirmek ışığındaki hedefleriyle festivali hayata geçirdiklerini anlatıyor.

piyanistlerin-yasamlari-notalardan-duyulacak-793290-1.

ÇOK RENKLİ BİR PROGRAM

Festivalde yer alacak piyanistler ve yorumlayacakları besteciler şu şekilde: Gülsin Onay ( L.v. Beethoven ), Gökhan Aybulus ( S.Rachmaninov ), Özgür Ünaldı ( W.A. Mozart ), Emre Elivar ( F. Schubert ), Emre Şen ( F.Chopin ), Başar Can Kıvrak ( C. Franck ), Tayfun İlhan ( F.Liszt ), İraz Yıldız ( C.Debussy ), Cem Babacan ( M.Mussorgsky ), Elif Akar Kosman ( R.Schumann ), Özgün Gülhan ( M.Ravel ), Jerfi Aji ( A.Scriabin ), İris Şentürker ( J.S.Bach ), Çağdaş Özkan ( A.Scarlatti ), Hande Dalkılıç ( U.C. Erkin ).

İstanbul Gedik Üniversitesi ve Gedik Sanat Sosyal Medya hesaplarında çevrimiçi yayınlanacak festivalde sanatçılarla röportajlar, besteciler üzerine söyleşiler ve 30 dakikalık resitaller yer alacak.