ABD Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesi dolar/TL, dün yatay seyirle 19,4580'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 19,4660 seviyesinden işlem görüyor.

Kaynak: AA
Piyasalar Fed kararını bekliyor: Dolar/TL'de son durum ne?
Fotoğraf: AA

İstanbul serbest piyasada dolar 19,4660 liradan, Euro 21,3840 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 19,4640 liradan alınan dolar, 19,4660 liradan satılıyor. 21,3820 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 21,3840 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 19,4540 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 21,4100 lira olmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR FED ÖNCESİ TEMKİNLİ SEYREDİYOR

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı sözle yönlendirmeler öncesinde karışık bir seyir izliyor.

Dünya genelinde bu hafta açıklanacak merkez bankalarının para politikası kararları ve yoğun veri gündemi fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Fed'in yarın politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarından alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın yıl sonuna kadar 2 kez faiz indirimine gidebileceği fiyatlansa da söz konusu fiyatlamaların yarınki gelişmelere paralel değişebileceği ifade ediliyor.

ECB'NİN FAİZ ARTIRMASI BEKLENİYOR 

Dün tatil dolayısıyla kapalı olan Avrupa borsalarında endeks vadeli kontratlar haftaya yükselişle başlarken, bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) açıklayacağı para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağında bulunuyor.

ECB'nin perşembe günü 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık faiz artış ihtimali de olasılık dahilinde bulunmayı sürdürüyor. Banka'nın yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Asya'da Fed öncesi yatırımcıların temkinli hareket ettiği dikkati çekiyor.

Avustralya Merkez Bankası (RBA), beklentilerin aksine politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,85'e çıkardı. Banka'dan yapılan açıklamada, gerekmesi halinde faiz artışlarına devam edileceği belirtildi.

Çin'de piyasalar perşembe gününe kadar kapalı olsa da pazar günü açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) 49,2'ye inmesi ve imalat sanayinde daralmaya işaret etmesi ekonomiye ilişkin endişelerin güçlenmesine neden oldu.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 yükseldi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

• 09.00 Almanya, mart ayı perakende satışlar

• 09.00 İngiltere, nisan ayı konut fiyat endeksi

• 10.00 Türkiye, nisan ayı imalat sanayi PMI

• 10.55 Almanya, nisan ayı imalat sanayi PMI

• 11.00 Euro Bölgesi, nisan ayı imalat sanayi PMI

• 11.30 İngiltere, nisan ayı imalat sanayi PMI

• 12.00 Euro Bölgesi, nisan ayı TÜFE

• 17.00 ABD, mart ayı JOLTS açık iş sayısı, fabrika siparişleri