Seçimin ilk turda sonuçlanma ihtimali piyasaları hareketlendirdi. Cibre’ye göre Borsa düşebilir.

Piyasalar sandık sonrasını bekliyor

Havva GÜMÜŞKAYA

Seçim öncesi yaşanan gelişmeler piyasaları da etkiledi. Önceki gün Borsa İstanbul'da Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi ile başlayan hareketlilik seçim öncesi son işlem gününde de devam etti. Uzmanlar seçimlerin ilk turda sonuçlanma ihtimalinin artmasının piyasa tarafından satın alındığı değerlendirmesi yapıyor. BIST 100 endeksi önceki günü yüzde 7,87 oranında yükselişle tamamlarken bankacılık endeksi de yüzde 9,85 oranında değer kazandı. Bankalararası piyasa ile serbest piyasa ve bankaların sattığı döviz kurlarındaki fiyatlamada da ayrışma yeniden büyüyor. Dolar/TL’de makas farkı 1,55 TL'ye kadar çıktı.

Öte yandan Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 5 ay sonra ilk kez önceki gün 500 puanın altına geriledi.

Son 3-4 güne kadar seçimlerin ikinci tura kalacağı düşüncesi ağır basması borsaya kan kaybettirmişti. Bunu Ziraat Bankası’nın Türkiye Varlık Fonu destekli alımları da engelleyemedi.

İKİNCİ TUR DÜŞÜŞ GETİRİR

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre de 15 Mayıs Pazartesi sabahını öngörmenin zor olduğunu düşünüyor. Ancak dolar/TL’de bir gevşeme beklemediğini belirten Cibre, “Seçim sonuçlarının doğuracağı sonuçları bilmiyoruz. Ancak ikinci tura kaldığı ortamda Borsa’da ciddi düşüş bekliyorum. Birinci turda bitmiş, muhalefetin kazandığı, yumuşak bir geçişin yaşandığı ortamda ilk etapta yukarı hareketle daha sonra da doların hareketine bağlı olarak yine hareketliliğin devamını bekleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Yabancı yatırımcının her halükarda doların yukarı hareket etmesini bekleyeceğini söyleyen Cibre, “Yabancı yatırımcı TL’nin makul değere gelmesini bekleyecektir. Hızla gelmesini beklemek doğru değil. Haziran ortasından itibaren doların gerekli noktaya geldiğini varsayarsak o noktadan itibaren yabancı yatırımcı da yavaş yavaş gelecektir. Ancak bizim şöyle de bir durumumuz var. Yatırım yapılabilir notumuz çok düşük olduğu için her fonun da istediği gibi hareket etmesi mümkün değil. Çerçeve sözleşmeleri nedeniyle yatırım notu beklemek zorunda olanlar da var” şeklinde konuştu. “Tüm piyasalar şu an muhalefetin kazandığını fiyatlıyor” diyen Cibre, özellikle muhalefete yakın olan şirketlerdeki hareketliliğe dikkat çekti. En çok işlem gören hisse senetlerinin başında İş Bankası, Koç Holding, Yapı ve Kredi Bankası ve TÜPRAŞ yer aldı. Son haftalarda döviz kuru üzerinde Merkez Bankası’nın ciddi müdahalesinin söz konusu olduğunu belirten Cibre, “Pazartesi günü bu müdahalenin son bulacağını düşünüyorum. Hükümetin yaptığı açıklamalar da yatırımcıyı korkutuyor. ‘Seçimler darbedir’ gibi açıklamalar da korkutucu olduğu için pazartesiyi öngörmek de zor” dedi.