Siyasette yaşanan gelişmeler piyasalarda da yakından takip ediliyor. Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervi 21 yıl sonra ilk kez sıfırın altına indi. Risk primi ise Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Piyasalarda endişeli son üç gün
Fotoğraf: AA

BirGün ANKARA

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yaklaşırken kur ve risk primi tarafındaki hareketlilik yeni eşiklerin aşılmasına neden oluyor. Siyaset sahnesindeki hareketlilik piyasada da yakından takip ediliyor.

Hafta başında bankalararası piyasada Dolar/TL ilk kez 20 TL seviyesinin üzerini görürken Türkiye'nin risk primi de bir eşiğin daha üzerine çıktı.  20,17 TL’ye kadar çıkan Dolar kuru serbest piyasada 20,60’ı gördü.

CDS'DE REKOR

5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 700 baz puanı aşarak Ekim 2022'den bu yana en yüksek olan 720’i gördü. Seçimlerin ilk turu öncesinde 12 Mayıs'ta Türkiye'nin risk primi 5 ay sonra ilk kez 505 baz puan seviyesine kadar düşmüştü. Seçimlerin ilk turunun tamamlanmasının ardından risk priminde yükseliş ivmesi sürdü. İktidarın kurları tutmak için sattığı Merkez Bankası rezervlerinin de sonuna gelindi. Geçen hafta yayımlanan verilere göre net rezerv, 12 Mayıs haftasında 4,5 milyar dolar azalarak 2,3 milyar dolara kadar geriledi.

NET REZERV NEGATİF

Reuters için hesaplama yapan beş bankacı, 19 Mayıs haftasında Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervinin büyük ihtimalle negatife döndüğünü tahmin etti. Tahminlere göre, net rezerv, 2,5 milyar dolar daha düşerek 21 yıl sonra ilk kez sıfırın altına indi. Bankacıların tahminlerine göre, Merkez Bankası'nın brüt rezervi, 19 Mayıs haftasında 3,5 milyar dolar azaldı. Yapılan tahminler, 3,3 milyar dolar ile 3,7 milyar dolar arasına değişti. Brüt rezerv, ilk tur seçimlerinin gerçekleştiği haftada 9 milyar dolar azalarak 105,1 milyar dolara gerilemişti. Brüt rezerv de Temmuz 2022 sonrası en düşük seviyede. TCMB'nin net ve brüt döviz rezervlere ilişkin geçen haftaya ilişkin veriler yarın yayınlanacak.

BANKACILIK BEKLEMEDE

Seçimlerin ikinci turun netleşmesinin ardından döviz talebinin önüne geçmek için hayata geçirilen hamleler bankacılığı tedirgin etmeye devam ediyor. Kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenleme geçen hafta kaldırılsa da gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi geçerli olmaya devam ediyor. KKM’ye yüksek faiz vermeye yönlendiren uygulama bunu yapmayan bankanın ise sabit faizli menkul kıymet alımlarını artırması zorunluluğunu doğuruyor. Bu durum bankacılık sektörünü zararı tercih etmeye zorluyor. Seçim öncesi bir buçuk ayda KKM hesapları 31 milyar dolar artarak 119,9 milyar dolara ulaştı. KKM, dövize endeksli olduğu için döviz mevduatı olarak sayılıyor. BDDK verilerine göre KKM ile yabancı para mevduatı toplam mevduatın yüzde 62,7’sine dayandı. Dolarizasyonun bu denli yüksek olması da riskleri artıyor. Erdoğan’ın yeniden seçilmesi ve döviz talebinin önlenmesi için uygulanan baskıların devam edeceği beklentisi seçim sonrasında ekonomide yaşanacak krize dair endişeleri artıyor.