Seçimin ikinci tura kalmasıyla Türkiye’nin CDS puanı 6 ayın zirvesine ulaştı. Borsa sert düştü, dolar, avro ve altın fiyatları arttı. Prof. Dr. Başlevent, “Ekonomide büyük problemler var, düzlüğe çıkmamız zor” dedi.

Piyasalarda ikinci tur tedirginliği
Fotoğraf: Depo Photos

Havva GÜMÜŞKAYA

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının ikinci tura kalması piyasalarda tedirginliğe yol açtı. Geçen hafta Millet İttifakı’nın ilk turda kazanacağına dair anket sonuçlarının gelmesiyle yükselişe geçen Borsa, haftanın ilk işlem gününe sert düşüşle başladı. Geçen hafta kritik seviyenin altına inen Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından keskin yükselerek altı ayın zirvesine tırmandı.

Piyasalarda, seçimlerin ikinci tura kalmasıyla başlayan satış dalgası Erdoğan hükümetinin devamının istenmediği yorumlarına yol açtı.

BORSA’DA SATIŞ DALGASI

Borsa İstanbul’da seçimlerin ardından ilk tepki sert satış oldu. BIST 100 endeksi seçim ertesi güne yüzde 6,38 düşüşle 4.489,58 puandan başladı. Endeks, geçen haftayı 4.795,61 puandan kapatmıştı. Açılıştaki sert düşüşün ardından Borsa İstanbul’dan gelen açıklamayla devre kesicinin uygulamaya alındığı duyuruldu.

Geçtiğimiz haftanın verilerine göre Borsa İstanbul, haftayı yüzde 9’a yakın değer artışıyla kapatmış ve önceki üç haftanın ardından önemli bir toparlanma kaydetmişti. Bankacılık, geçen haftaki toparlanmada öncü sektör olmuştu.

Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla önümüzdeki iki haftanın borsa için oldukça hareketli geçmesi bekleniyor.

RİSK PRİMİ FIRLADI

Ayrıca geçen hafta beş ay sonra ilk kez kritik 500 baz puanın altına gerileyen Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS, 606 baz puana yükseldi. S&P Global Market Intelligence bunun, 2022 Kasım ayından beri kaydedilen en yüksek seviye olduğunu belirtti.

KUR BASKILARININ DEVAMI

Seçim sonrası Dolar/TL’nin seyri de merak ediliyordu. Dolar/TL seçim sonrası yeni haftaya 19,6196 seviyesinden başladı. Kur sonrasında 19,67’nin üzerini test etti.  Döviz kurunda beklenen artışın yaşanmaması ‘şartlara uyum sağlama’ olarak yorumlandı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moodsy seçim sonuçlarına ilişkin yayımladığı notta yeni bir Erdoğan döneminin çok yüksek enflasyonla birlikte makroihtiyati tedbirlerin ve ağır kur baskılarının devamına işaret edebileceğini belirtti. Notta Kemal Kılıçdaroğlu zaferinin Ortodoks politikalara dönüş ihtimalini artıracağı ve etkin bir şekilde bu politikaların uygulanması durumunda bunun kredi notuna uzun vadede pozitif etkisi olabileceği belirtildi.

İSTENMEYEN SENARYOYDU

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur 28 Mayıs Pazar günü yapılacak. Önümüzdeki 9 iş gününde piyasalardaki hareketin evrileceği yön merak ediliyor.

Prof. Dr. Cem Başlevent, seçim sonuçları ile ilgili piyasaların istemediği bir senaryonun gerçekleştiğini dile getirdi. “Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu sağladığı ve Erdoğan’ın ikinci turda galibiyete daha yakın görünmesi belirsizliği ortadan kaldırdı” diyen Başlevent, önümüzdeki iki hafta da piyasaların bu şekilde devam edeceğini öngördü. Piyasaların rasyonel politikalar uygulanmasını istediğini kaydeden Başlevent, “Tabloya olumlu bakılmaya çalışılacaktır. Seçimlerin sakin geçmesi ve ikinci turda daha da sakinleşme söz konusu olabilir. Geçen hafta siyasi beklentilerle Koç Holding ve İş Bankası hisseleri aşırı prim yapmıştı, seçim sonrası onlar kayıp yaşadı” ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetiminde yer alan isimlerin milletvekili seçildiğini ve Cumhur İttifakı’nın ikinci turu kazanması durumunda değişikliğin kesin olduğunu  belirten Başlevent, Mehmet Şimşek, Naci Ağbal ve Lüfti Elvan’ın isimlerinin konuşulduğunu hatırlattı. “Ekonomide büyük problemler var, düzlüğe çıkmamız zor” dedi.

BEYAZ SAFYA İSTEYEBİLİR

İki haftalık süreci ve sonrasında oluşabilecek tabloyu değerlendiren Başlevent, şunları kaydetti:

“İkinci tura kadar dövizi tutacaklardır. Sinan Oğan’ın ne tarafı destekleyeceği de piyasaları etkileyecektir. Muhalefetle anlaşırsa başa baş olacaktır ve Kılıçdaroğlu’nun kazanma beklentisinin artması olumlu havayı destekleyecektir. En olumlu senaryo Kılıçdaroğlu’nun kazanması.

Diğer senaryo da Erdoğan’ın, artık kazanması gereken bir seçim olmadığı için faiz söylemlerini törpülemesi olur. Bakan ve bürokrasi düzeyinde değişiklik olacak Erdoğan, beyaz sayfa açmak isteyebilir. Yatırımcılar bardağın dolu tarafından bakmak isteyecektir.”

Küresel yatırımcılar açısından CDS’in çok önemli bir gösterge olduğunu söyleyen Başlevent, CDS’in yeniden yükselişe geçmesini “Türkiye ile ilgili endişelerin artması anlamına geliyor” şeklinde yorumladı.