İktidarın içini giderek boşalttığı eğitim sistemi piyasacılığın ve gericiliğin ablukası altında. Eğitim emekçileri, Dünya Öğretmenler Günü’nde mesleklerinin itibarsızlaştırıldığını düşünüyor

Piyasalaştırma, itibarsızlaştırma, geçim sıkıntısı... Öğretmenler mutsuz

SEDA BALMUMCU

Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü. Ataması yapılmayan, KHK’lerle mesleğinden ihraç edilen, KPSS’ye ve sözleşmeli öğretmenliğe mahkûm olan öğretmenler, iktidarın yanlış politikalarıyla piyasalaştırılan eğitim sistemi içinde bir de geçim sıkıntısıyla boğuşuyor.

Türkiye’de görev yapan eğitimciler, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralarda yer alıyor. Maaşları gittikçe eriyen eğitimcilerin birçoğu ek iş yaparak geçim sağlamaya çalışıyor.

Sınıf Öğretmeni Kazım Yılancı, sorunlarını BirGün’e anlattı. Öğretmenliğin her şeyden önce bir vicdan mesleği olduğunu belirten Yılancı, “Hiç kimsenin gitmek istemeyeceği, ülkenin en ücra köşelerine gidip çalışan insanlarız, gerçek yurtseverleriz. Ülkenin geleceğini bilimle akılla, özgürlükle örmeye çalışıyoruz. Bizim özveriyle yaklaşmamıza karşın öğretmenlik mesleğinin değeri düşürülüyor. Performans kriterlerinden tutun da yalan yanlış uygulamalara, liyakate uymayan atamalardan tutun da onlarca haksızlığa şahit oluyoruz. Bu yıpranma açıkçası biz öğretmenleri yoruyor” dedi.

Yılancı, “Öğretmenlere hak ettiği değer verilmeli. Hem özlük haklarımız hem ekonomik, sosyal haklarımız gerektiği şekilde düzenlenmeli” diyerek taleplerini dile getirdi.

MESLEĞİMİZ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Öğretmenlere yönelik şiddet vakalarının her geçen gün arttığını ekleyen Yılancı şöyle devam etti: “Uygulanan politikaların, eğitim alanına yöneltilen örgütlü bir planlama olduğunu düşünüyoruz. Eğitimin ticarileşmesi, piyasalaşması demek; ülkenin geleceğinin de çıkmaza girmesi demek. Parası olanın okuyacağı, olmayanın okuyamayacağı bir sistem uygulanıyor. Bu alanı piyasalaştırıp bir çeşit ticaret ortamı haline getirirken tabii ki buna en çok karşı çıkanlar öğretmenler oluyor. Özel okulların sayısı devlet okullarının sayısını geçmiş durumda. Merdiven altı okullardan tutun da merdiven altı üniversitelere kadar artmış durumda ancak bunların içinde eğitim yok. Ülkenin geleceğini de karartıyorlar. Bu ülkenin insanı nitelikli, bilimsel eğitim almayı hak ediyor çünkü burada herkes üstüne düşenin çok çok fazlasını yapıyor. Aldığımız her şey için tonlarca vergi kesiliyor. Yoksullar, emekçiler ülkenin yükünü sırtında taşırken bir yandan da sermayenin ve siyasal İslam’ın senaryolarına uygun pozisyon alması isteniyor öğretmenlerin.”

SORUNLARIN SORUMLUSU SİYASİ İKTİDAR

Eğitim Sen de 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kapsamında bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bugün eğitim alanında yaşanan sorunların sorumlusu öğretmenlerimiz değil, siyasi iktidar, MEB ve onların sözünden çıkmayanlardır” ifadeleri kullanıldı.

NEDEN 5 EKİM?

5 Ekim, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edildi.