PKK ateşkesi bitirdi

PKK, Ankara Katliamı’nın gerçekleştiği 10 Ekim günü ilan ettiği tek taraflı çatışmasızlık kararını, son dönemdeki askeri operasyonları gerekçe göstererek sonlandırdığını açıkladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı imzasıyla yapılan açıklamada, “Tek taraflı eylemsizlik AKP’nin savaş politikası ve gerçekleşen bu saldırılarla son bulmuştur. Bu ortamda tek taraflı eylemsizliğin bir anlamı yoktur” denildi.

MÜMKÜN DEĞİL
AKP’nin seçimden sonra da bir savaş hükümeti olacağını ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, “Kuşkusuz HDP, Türkiye’deki bazı çevreler, yine dış güçler bir çatışmasızlık ortamı istemektedirler. Bu çağrılara her zaman anlam verdik. Çift taraflı bir ateşkese hazır olduğumuzu her zaman ortaya koyduk. Ancak AKP’nin mevcut politikaları ortamında eylemsizliği sürdürmek mümkün olmadığı gibi, bu politikalar ortamında bir çatışmasızlığın sağlanması da mümkün değildi” ifadeleri yer aldı.
Müzakere temelli çözüme dayanan bir çatışmasızlık durumunu arzulayan çevrelerin harekete geçmesi ve AKP’nin politikalarını değiştirmeyi sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada “Türkiye’nin demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun çözümü için ciddi bir tutum ve mücadele ortaya konulmamaktadır. Türkiye'deki demokrasi güçlerinin bir demokrasi bloğu oluşturarak AKP faşizmine karşı mücadeleyi yükseltmeleri bu dönemin en temel görevlerinden olmaktadır” denildi.

***

“Sorumlu Erdoğan ve AKP’dir”

Haber Merkezi

PKK’nin kararını BirGün’e değerlendiren HDP Hakkâri Milletvekili Selma Irmak, seçimlerden hemen sonra toplanarak PKK ve AKP’ye ateşkesi sürdürme çağrısı yaptıklarını, şiddet ortamının başlamaması istediklerini dile getirdi. Irmak, “Seçimin hemen ertesinde gerçekleşen eşbaşkanlar toplantısı sürecin, başka bir yere evrilmemesi içindi. KCK’den istediğimiz buydu ama karşılığında hükümetin de bu şiddet sarmalını bitirmesi gerekiyor. 2 Kasım günü 6 insan öldü. Ne yazık ki zırhlı araçlarla ve binlerce polisle mahallelerde bombardıman yapıldı. Cumhurbaşkanı ‘Söz zamanı değil’ diyor. Bu savaş demek. AKP, tam gaz savaş hainindeyken KCK’nin eylemsizlik kararının hiçbir anlamı kalmıyor. Bundan sonraki her can kaybının sorumlusu AKP’dir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır. Önüne geçilmezse iç savaşa kadar bu süreç gider ve AKP aklını başına almalı, biz HDP olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız.

***

HDP yüzde 5 bile alamazdı

KCK’nin Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, HDP’yi kastederek “Kürt Özgürlük Hareketi'nin varlığı ve direnişi olmasaydı bu saldırılar ortamında yüzde 5 oranında bile oy alınamazdı” dedi. Gerekçe olarak da etkili oldukları bölgelerde partinin yüzde 60 ve üzeri oy almasını gösterdi. Bayık ayrıca “Artık HDP Kürt Özgürlük Hareketi'ne şöyle tavır almalı, arasına şöyle mesafe koymalı safsataları bırakılmalıdır” dedi.