Google Play Store
App Store

Karayolları Genel Müdürlüğü, Giresun’da ağustos ayında meydana gelen sel felaketinde zarar gören yollar ile yıkılan sekiz köprünün onarımı için 170 milyon TL’lik ihale düzenledi. Giresun’da incelemelerde bulunan CHP heyeti ihmalin ve plansızlığın felakete sebep olduğunu açıklamıştı.

Plansızlığın faturası 170 milyon TL

İsmail ARI

Karayolları Genel Müdürlüğü, Ağustos ayında Giresun’da meydana gelen ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinde zarar gören yollar ile sekiz köprünün onarımı için milyonlarca liralık ihale düzenledi.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü 24 Eylül tarihinde, Giresun’da meydana gelen sel felaketinde zarar gören yollar ile köprülerin onarımı için bir ihale düzenledi.

Sel hasarının giderilmesi ve sel felaketi nedeniyle yıkılan sekiz adet köprünün yeniden yapılması için Kamu İhale Kanunu’nun tartışmalı 21\B Maddesi’ndeki pazarlık usulüyle düzenlenen ihalenin, “170 milyon 597 bin TL’ye” Cetaş Madencilik İnşaat Şirketi’ne verildiği belirtildi. Şirket ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında 16 Eylül tarihinde sözleşme imzalanarak ihalesi yapılan işlerin tamamlanması için 455 günlük süre belirlendi.

YIKILAN KÖPRÜ BARAJ KAPAĞI İŞLEVİ GÖRDÜ

Sel felaketi nedeniyle Giresun’a giden CHP heyeti, incelemelerindeki tespit ve önerileri raporlaştırmıştı. Raporda, “Dereli’de bulunan 241 esnafın 221’inin dükkanı tamamen yok oldu, kamu binaları da büyük zarar gördü” denilerek şu ifadelere yer verilmişti:

“Dereli’de iki köprünün üst üste yapılması sele neden oldu. Yıllardır var olan eski köprünün hemen üstüne bir süre önce yeni bir köprü yapıldı ancak eski köprü kaldırılmadı. Dağdan dereye gelen şiddetli yağmur, üst üste iki köprünün olduğu bölgede birikti. Sel suyu ile birlikte gelen ağaçlar baraj etkisi yarattı. Yağmur suyunun şiddetini arttırmasından sonra bu köprülerden eski olan köprünün bir bölümü dayanamayarak yıkıldı. Böylece biriken sel suyu baraj kapağı açılır gibi şehir merkezine girdi ve önüne gelen her şeyi yıkıp götürdü.”

***

GİRESUN’A 38 HES YAPILDI

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise Giresun’da 38 adet hidroelektrik santralı (HES) bulunduğuna dikkat çekerek “HES ve baraj projeleri için ağaçların kesilerek bölgenin heyelana açık hale getirilmesi, derelerin akış rejiminin bozularak sel riskinin artırılması, yeşil alanlarda ve dere yataklarında imar affı yoluyla kaçak yapılaşmaya izin verilmesi yerleşim yerlerini afetlere karşı savunmasız bırakmış; yoğun yağış ve bölgede bulunan HES’lerin baraj kapaklarının kontrolsüz biçimde açılması ve baraj duvarlarının yıkılması yaşanan felakete neden olmuştur” demişti.