Plansızlığın yükünü öğrenciye yüklediler

Haber Merkezi

Depremlerin ardından neredeyse bir hafta geçti. Bu süreçte hala çadırı, tuvaleti bulunmayan depremzedeler bulunurken, ölülerine insanlar kefen bile bulamazken iktidar her kararıyla yeni bir yanlışa imza atıyor. OHAL ilanından yardımların engellenmesine vs bir dizi yanlışa imza atan iktidar bu kez de ülke genelinde üniveristeleri kapatma kararı aldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da yaptığı basın toplantısında üniversitelerde tamamen uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı.

Karar tepkiyle karşılandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Sakın okulları kapatmayın, sakın. Covid sırasında gençlerimizin ruh sağlığı zarar gördü. Gençlerimize daha çok zarar vermeyelim. Sakın. Elimizde bir tek gençlerimiz kaldı” dedi.

DEPREMZEDELERE SARAY’I AÇIN

SOL Genç’ten yapılan açıklamada ise AKP’nin rant politikalarına dikkat çekildi. Açıklamada şunlar denildi: “Yaşadığımız deprem binlerce yurttaşımızı kaybetmemize sebep oldu. Çürük binaları bu halka reva görenler depremin ardından ne hızlıca arama kurtarma faaliyetlerine başlayabildi ne de bu halkın ihtiyaçlarını karşılayabildi. Şimdi depremzedelerin KYK yurtlarında kalabilmesi için üniversiteler online eğitime geçti. O zaman soruyoruz:

•1000 odalı sarayı neden depremzedelere açmıyorsunuz?

•Sadece İstanbul’da 750 bin boş konut var. Bu boş konutlara depremzedeleri neden yerleştirmiyorsunuz?

•Yüzlerce otel tatil köyünü neden depremzedelere açmıyorsunuz?”

MEF Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü Ayşe Bilge Selçuk ise konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Okulu, iyi olmamızı sağlayan duygusal becerilerimizi, sosyal ilişkilerimizi desteklediği için bir an önce hayatımıza almayı önemseyeceğiz. Okulların açılması psikolojik iyileşme için önemli. Okul çocuğu korur, toparlar, gözetir.”

Eğitim ve gençler üzerine çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Selçuk Şirin ise şunları söyledi: “Okulları açın! Hepsi travma yaşıyor. Okul sadece öğrenme yeri değil aynı zamanda sosyal ve duygusal ihtiyaçları giderme yeridir. Öğrencilerin arkadaşa, öğretmene, danışmana ihtiyacı var. Çocukların aile ve ekran dışında zamana ihtiyacı var. Güvenli yerlerde okulları açın! Depremden etkilenen yerlerde dışarıdan geçici görevlendirme dahil farklı çözümler geliştirilebilir. Türkiye’de yüzbinlerce atanmayı bekleyen öğretmen var. Çocukların zaten travma yaşamış ailelerle sürekli aynı ortamda kalması doğru değil. Sosyal bir ortama ihtiyaçları var.”