Bu hafta sonu oynanacak maçlarla Türkiye Basketbol Ligi'nde normal sezon sona erecek ve ilk 8'e giren takımlar play-off oynarken, son 2 sırada yer alacak takımlar ise küme düşmemek için play-out maçları oynayacak.

Bu hafta sonu oynanacak maçlarla Türkiye Basketbol Ligi'nde normal sezon sona erecek ve ilk 8'e giren takımlar play-off oynarken, son 2 sırada yer alacak takımlar ise küme düşmemek için play-out maçları oynayacak. İşte bu yüzden son hafta maçları öncesinde herkeste bir averaj hesabıdır gidiyor. Ama işin içinden çıkması oldukça zor. Çünkü olay çok bilinmeyenli denklem haline gelmiş durumda. Play-off'a giren 8 takımdan biri dışında diğerleri hemen hemen belli oldu. Play-off'un son bileti için İstanbul'da Tekelspor'la Erdemir son hafta oynayacakları maçla kozlarını paylaşacaklar. Tekel'in Play-off'a kalabilmesi için öncelikle Erdemir maçını 11 sayı farkla kazanması gerekiyor. Ama sadece bu galibiyet onlara yetmiyor. Aynı zamanda da kulakları Darüşşafaka-Telekom maçından gelecek haberlerde olacak. Eğer Daçka maçı kazanırsa; Tekel, Erdemir ve Daçka'nın puanları eşit olacağı için üçlü averaj uygulanacak ve bu durumda da daha avantajlı olan Erdemir play-off'a kalan son takım olacak. Darüşşafaka'nın kaybetmesi durumunda ise maçın Tekel'in 11 farklı galibiyeti ile sonuçlanması halinde play-off'a kalan Tekelspor olacak. Anlayacağınız gibi durum biraz karışık ve ancak bu düğüm Pazar günü oynananacak maçlardan sonra çözülecek. Ligin altı da çok karışık durumda. Play-out'a kalması kesinleşen ilk takım Büyük Kolej oldu. Ancak diğer takımın hangisi olacağı son hafta oynanacak maçları sonunda belli olacak. Galatasaray, Banvit ve İTÜ play-out'a kalacak son takım olmamak için büyük bir mücadele içine girmiş durumda. Son haftanın en önemli maçında Bandırma'da Banvit ile Galatasaray karşı karşıya gelecek. Bu maçta iki takım da ligde kalabilmek için varını yoğunu ortaya koyacak. Tam bir varolma mücadelesi verecekler. Maçı Banvit kazandığı taktirde asırlık çınar Galatasaray'ı play-out oynamaya mahkum edecek. Galatasaray'ın kurtulması için bu maçı mutlaka kazanması gerekiyor. Çünkü rakiplerinden bir galibiyet eksiği var. Eğer Teknik Üniversite, Tuborg'a yenilirse bu sefer yine üçlü averaj devreye girecek ve Galatasaray'ın 10 sayı ve daha fazla galibiyeti durumunda İTÜ play-out oynamak durumunda kalacak. Galatasaray gibi büyük bir kulübün böyle averaj hesapları içinde olması ne kadar üzücü bir durum. Umarız bu sezon yöneticilere ders olur ve önümüzdeki sezon TBL'nde yukarıları zorlayacak bir takım kurarlar. Bu Galatasaray gibi büyük bir camia için zor bir olay değil. Basketbolda başarılı bir takım kurmak o kadar da fazla paralara mal olmuyor. Önce iyi bir yönetim sonra da camia içinden destek gelmesi yeterli olacaktır.

TEBRİKLER

Bu arada Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Panasonic Samsumspor Türkiye Basketbol Ligi'ne çıkmayı başardılar. İki takımı da buradan tebrik ediyorum ve önümüzdeki sezon 16 takımla oynanacak ligimize büyük bir renk getireceklerine inanıyorum. Özellike basketbol ligimizde yeni şehirlerin mücadele etmesi basketbolumuzun gelişmesi ve tüm Türkiye'ye yayılması açısından çok olumlu bir gelişme.