Popüler oyun konsolu PlayStation 5'in satışa çıkış tarihi ve özellikleri açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile getirilen bu ek vergi oranını neticesinde, oyun konsolunun Türkiye başlangıç satış fiyatının 8 bin 299 TL olacağı duyuruldu.

PlayStation 5’in Türkiye satış fiyatı 8 bin TL'nin üzerinde

Sony'nin popüler oyun konsolu PlayStation 5'in Türkiye’de 19 Kasım'da satışa sunulacağı açıklandı.

PS5, ABD'de 500 dolara satılırken, Türkiye'de ek vergiler nedeniyle 8 bin 299 TL'den oyun severlerle buluşacak. Arttırılan vergileri sosyal medyada büyük tepkiyle karşılayan kullanıcılar, konsolun çıkacağı tarihe kadar kur oranlarındaki değişim nedeniyle fiyatların değişebileceğinden de endişesi duyuyor.

PS5 ilk olarak 12 Kasım'da ABD, Japonya, Kanada, Meksika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore'de satışa çıkacak. 19 Kasım'da ise dünya genelinde satış başlayacak.

Oyun konsolunun iki versiyonu bulunacak. PlayStation 5 Blu-ray disklerde satılan oyunları da çalıştırırken PS5 Digital Edition yalnızca internetten indirilen oyunları çalıştırabilecek.

VERGİLER YÜZDE 50 ARTTIRILMIŞTI

Türkiye'de PS5 oyuncularının dünyanın geri kalanına göre daha fazla para ödemesinin nedeni Türkiye'nin bu yıl oyun konsollarına getirdiği ek gümrük vergileri oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile getirilen bu ek vergi oranının 1 Ekim 2020'de yüzde 50'den yüzde 20'ye düşürüleceği açıklanmıştı. Fakat 24 Eylül'de yeni bir karar yayımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 50'lik vergiyi yıl sonuna kadar uzattı.

PS5 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

PlayStation 5'in içinde AMD Zen 2 mimarisine sahip, 3.5 GHz frekansında sekiz çekirdekli bir işlemcisi var. Ayrıca, RAM belleği 16 GB, depolama alanı ise 825 GB boyutunda. Konsolun grafik motorundaki ışın izleme hızlandırma (ray tracing) özelliğinin ise oyunlardaki ışıkların çok daha gerçekçi gözükmesini sağlayacak. SSD teknolojisinin kullanılmasıyla da oyunların yükleme süresinin ciddi ölçüde azalacağı vurgulanıyor.

PS5 4K televizyonlarda 120 Hz'e kadar görüntü verebilecek. Konsol 8K televizyonları da destekliyor.

PS5'İN İLK OYUNLARI

Sony'nin düzenlediği tanıtım etkinliğinde PlayStation 5 ile birlikte piyasaya çıkacak ilk oyunlar da tanıtıldı. Bunların bir kısmı şöyle:

Spider-Man: Miles Morales, Hogwarts: A Dark Legacy, God of War: Ragnarok, Final Fantasy XIV, Call of Duty: Black Ops Cold War, Devil May Cry 5, Deathloop, Five Nights at Freddy's, Fortnite.