Hong Kong'ta üretilen bir antiviral sprey, koronavirüse karşı yüzeyleri 90 gün boyunca koruyabiliyor

Polimer nanokapsüllü 'akıllı sprey', yüzeyleri koronavirüse karşı 90 gün koruyor

BİRGÜN ÇEVİRİ KOLEKTİFİ

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden araştırmacılar, Covid-19'a sebep olan virüs de dahil tüm virüs ve bakterilere karşı yüzeyleri 90 gün boyunca koruyan antiviral sprey koruma geliştirdi.

Toplum Sağlığı yetkilileri, genelde yüzey temizlemek için çamaşır suyu gibi maddeler öneriyorlar. Bu tür maddeler de SARS-CoV-2 türü virüs ve pek çok mikroorganizmayı öldürüyor. Ancak etkileri kısa süreli oluyor. Geleneksel dezenfektanların antimikrobiyal özellikleri, maddeler buharlaştıkça çabucak azalıyor. Enfekte bir kişi yüzeye tekrar dokunduğunda, bu yüzey potansiyel bir hastalık bulaşma alanı haline geliyor. Yeni MAP-1 dezenfektan ise sterilizatörlerini gerektiğinde kullanılmak üzere rezervinde tutuyor.

MAP-1 sprey, milyonlarca polimer nanokapsülü içinde barındırıyor. Bu kapsüller, yüzeylere yapışıyor ve taşıyıcı sıvı kuruduktan sonra bile orada kalıyor. Rezervde bekleyen bu zehirli olmayan kapsüller, el sıcaklığı veya nemle aktive olarak yüzeye dezenfektan salıyorlar. Bu spreyin sadece koronavirüslere karşı değil, aynı zamanda kızamık ve kızamıkcık gibi virüs ve diğer tehlikeli bakterilere karşı da etkili olduğu iddia ediliyor.

MAP-1 (Multilayer Antimicrobial Polymer) adlı akıllı spreyin geliştirilmesi için 10 yıldır çalışan araştırmacılar, ürünün asansör düğmeleri ve merdiven korkuluğu gibi sık kullanılan yüzeylere püskürtülerek uygulanabileceğini söylüyorlar.

Ürünü geliştiren ekibin sorumlularından biri olan Prof. Joseph Kwan, "Bu yerler, sık kullanılan yerler ve aynı zamanda hastalıkların en kolay bulaşma zeminleri" diye belirterek ürünün önemine değindi.

Spreyle püskürtülen korumanın dezenfektan içeren milyonlarca nano-kapsülü bulunuyor. Kwan, bu kapsüllerin koruma kuruduktan sonra bile bakteri ve virüsleri öldürmede etkili olduğunu söylüyor.

Seyreltilmiş çamaşır suyu ve alkolün aksine, MAP-1, dezenfektanları sarmalayan ve insan temasıyla salan ısı hassasiyetli polimerlerle harekete geçiriliyor.

Araştırmacılar, koruma spreyin cilde ve çevreye herhangi bir zararı olmadığını ve güvenli olduğunu söylüyorlar.

Bu yıl Hong Kong hastanesinde ve yaşlılar için bir evde yapılan klinik denemelerin ardından akıllı sprey, üniversitenin endüstri partneri olan Chiaphua Industries Ltd. Şti.'nin bir birimi Germagic tarafindan ticari satışa hazır hale getirildi.

Gerekli resmi onayları Şubat ayında alınan akıllı spreyin, gelecek ay Hong Kong piyasasına sunulması bekleniyor.

Germagic, MAP-1 spreyi 50-200 ml şişelerde satacak. Firma, fiyatların 9 ile 32 dolar arasında olacağını belirtiyor.

Kaynak: Reuters, Extremetech