4 Ekim’de depolarına yapılan baskında gözaltına alınıp tutuklanan 3 atık kağıt işçisi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Polis baskınının ardından tutuklanan 3 atık kâğıt işçisi serbest bırakıldı

İstanbul Ümraniye’de ‘ruhsatsız’ oldukları gerekçesiyle basılan depolarını koruyan ve tutuklanan 3 atık kâğıt işçisi, 24 gün sonra ‘tutuksuz yargılanmak’ üzere serbest bırakıldı.

Atık kağıt işçileri, Kamil Aytar, Ahmet Karınca ve Mahmut Uzun’un serbest bırakılmasını sosyal medya hesaplarından “Müjdeli bir haberimiz var! “Sokaklardan atık toplamak suç değildir” diye direndiği için tutuklanan; Kamil Aytar, Ahmet Karınca ve Mahmut Uzun serbest bırakıldı! Her fırsatta yineleyeceğiz; Kanunlar, yaşanılabilir bir ülke ve toplum içindir. Aramıza hoş geldiniz arkadaşlar…” mesajıyla duyurdu.

Serbest bırakılan işçilerden Kamil Aytar, TELE1’den Ali Çadırcı’ya konuştu. Daha önce “Uçurumdan düşerken tutunduğumuz son dalı niye koparıyorsunuz?” sözleriyle gündem olan Mahmut Aytar’ın kardeşi olan Kamil Aytar şunları söyledi:

Gece gündüz gam duymadan ekmek kavgası veriyoruz. 38 yaşındayım şimdiye kadar karakol kapısı görmedim. Polis ve zabıta ekiplerinin müdahalesi sırasında herkesi sakinleştirmeye çalışırken beni yere yıkarak darp ettiler. 25 günlük tutukluluk sürecimde arkamda çocuklarım vardı. Bizim çekçeklerimize neden el koyduklarını anlamakta güçlük çekiyorum.

Acaba hata mı yaptık diye düşünüyorum ama başka bir iş imkanımız da yok. Aylık en çok kazandığımız para 3500 lira, onun da 1500 lirası kiraya gidiyor zaten. Biz emekçi insanlarız kimseye de zararımız yok oysa ki. Çekçek işinden İstanbul’da 200 bin kişi ekmek parasını çıkarıyor. Eşim ve çocuklarım dahil 5 kişiye bakmakla yükümlüyüm.

Tutukluluk sürecimde kağıt işçisi arkadaşlarım sağ olsunlar aralarında 1000 TL kadar toplayarak eşime vermişler. Çekçeklerimizi bundan sonra almazlarsa hayatımıza devam edeceğiz. Bir çocuğumun not ortalaması 100 üzerinden 98, diğer çocuğum ise okul birincisi. Eğer çalışıp onları okutmazsam geleceklerine yazık olur.

İnsanların çöpe attığı malzemeleri toplayarak para kazanıyoruz, kimseden izin almamıza gerek yok. Bu işten ekmek yiyoruz, önümüze geçmezlerse mutlu oluruz. Kedi köpeğin yemek yediği çöpten bile malzeme toplamıyoruz, adaletli ve vicdanlı insanlarız. Bizim kimseye zararımız yok.

NE OLMUŞTU?

Polis ve Ümraniye Belediyesi’nin zabıta ekipleri, 4 Ekim'de atık kâğıt toplayıcılarının depolarını basmıştı. Çevik kuvvetin de katıldığı operasyonda kâğıt toplayıcılarına gaz bombalarıyla müdahale edilmiş, 10’dan fazla işçi gözaltına alınmıştı. İşçilerden 3'ü, 5 Ekim'de çıkarıldıkları mahkemenin kararıyla tutuklanmıştı.