Türkçe rap’in mihenk taşlarından Fuat Ergin, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için Boğaziçi Hür şarkısını yayınladı. Ergin, “Polis temelde toplum düzenini korumak ve huzuru sağlamak için vardır. Öğrencilerini linç edercesine dövmek için değil” dedi.

Polis, dövmek için değil düzen sağlamak için var

Sercan MERİÇ

Türkçe rap’in usta ismi Fuat Ergin, önce Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın kaleme aldığı Metastaz 2 Cendere için, kısa bir süre evvel de Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişine destek vermek için iki şarkı yayınladı.

Toplumsal konularda sesini yükseltmekten geri durmayan usta rapçi ile son dönemdeki çalışmalarını konuştuk.


► Gündemde Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemi var. Siz de bir şarkı ile destek verdiniz. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu hak arayışını? Nasıl bir araya geldiniz?
Bir akşam evde otururken bir telefon geldi. Bir öğrenci “Abi başımıza gelenleri biliyorsun, sana nasıl ulaştığımı sorma, tepkimizi belli etmek için bir şarkı yapmak istiyoruz, bize destek olur musun?” diye sordu heyecanla. Olayları takip ediyordum zaten. Seve seve kabul ettim. Bana yazdıkları sözleri gönderdiler, onları revize ettim. Öğrenciler geldiler sonrasında stüdyoda buluştuk. 1 buçuk saat içinde şarkıyı kaydettik. Sosyal medyada onlar paylaştılar. Ertesi gün bize ulaşan arkadaş gözaltına alındı ve bırakıldı. Adalete hepimizin çok ihtiyacı var. Hukuka aykırı davranıldığı için buna karşı yasal olan gösteri hakkını kullandı gençler ve onlara copla, plastik mermiyle saldırdılar. Polis temelde toplum düzenini korumak ve huzuru sağlamak için vardır. Öğrencilerini linç edercesine dövmek için değil.

► Boğaziçi Üniversitesi’ndeki gençlerin ve öğretim görevlilerinin direnişi Gezi Parkı’nı hatırlattı. Siz bir benzerlik kurdunuz mu?
Baskı ve dayatmalar böyle patlamalara sebep oluyor. Elbette bu anlamda bir paralelitesi var. Özgürlük arayış şekli veya ruhu benzetilebilir.

MEDYANIN İÇTEN ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜ KORKUNÇ

► Hükümet yandaşı bir kanala karşı “Rap yapmak suç değil. Terörist diye iftira atıp insanları hedef göstermek suç” diye yorum yaptınız. Size yönelik bu karalama kampanyasına karşı yorumunuz nedir?
Bir anlam veremiyorum. Ellerinde somut delil olsa bir dakika beklemezler. Salt iftira. Uydurma ve komplo teorileri ile harmanlanmış bir tür çırpınış. Medyayı ne şekilde kullandıklarını hepimiz görüyoruz. Korkacak ya da devlete ihanet edecek bir şekle asla gelmedim. Malul sayılmayan gaziler için yaptığım şarkıyı dinlemişler midir diye merak ediyorum. Ya da çocuk gelinler ve cinsel istismara karşı yaptığım projelerden bahsetmek isterim, beni bu şekilde itham eden kişilere. Almanya’dan 2004 yılında döndüm ülkeme, “Misyonum burada” diyerek. Türkiye daha iyi günleri görmeli ve buna katkı ve maksimum destek için buradaydım hep. Trollenmek çok acayip…. İnsanların fantezi dünyasındaki çirkin yalanların bir parçası olmak… Medyanın içten çürümüşlüğü korkunç boyutlarda uzun zamandır.

polis-dovmek-icin-degil-duzen-saglamak-icin-var-838058-1.



► Habitat TV’de “Fuat Ergin ile Hep Hip Hop” başlıklı bir programınız yayınlandı. Programı izleyenlere ne vaat ediyorsunuz?
Yol, su, elektrik, okul, hastane, köprü, iş, fabrika, vergi indirimi ve asgari ücret 12 bin TL olacak. Şaka dolu dünya… Hip hop’un 4 temel öğesinden bahsediyorum 4 ayrı bölümde. Röportaj yaptığımız konuklarla bir hızlandırılmış kurs gibi denebilir. 10 yıldır belgesel filmler üreten gazeteci eşim Müjde Yazıcı Ergin yönetmenliğini, Tolga Sert kamera ve görüntü yönetmenliğini yapıyor. Ben de hip hop kültürüne dair tecrübelerimi ve bildiğim şeyleri çalışmamızın içine harmanlıyorum. Bir çırpıda sıkılmadan izlediğin bir hip hop özeti. Bu kültürle tanışan insanların merakını körüklemek ve kişisel cabalarıyla daha derine bakabilmeleri için hazırladığımız bir belgesel serisi.

***


Adaletin önemi hepimiz için büyük

►Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın son kitabı Metastaz 2 Cendere için bir şarkı hazırladınız. Burada mafyatik çürümeden, yurttaşların haklarını almadan bahsediyorsunuz. Nasıl bir araya geldiniz, şarkı nasıl hazırlandı?
2020 başında pandemi patlamadan önce Barış Pehlivan ile bir araya geldik. Buluşmamızdan kısa bir süre sonra yazarların her ikisi de maalesef tutuklandılar. Özgürlüklerine kavuştuklarında ise kitabı yayımlama süreci başladı onlar için ve eylül ayı gibi tekrar bir araya geldik. Toplantıda kitabın neyi hedeflediğini ve neden yazıldığını bana anahtar kelimelerle aktardılar, notlarımı aldım. Ardından stüdyoya girip parçayı bitirdim ve birkaç hafta sonra da klibini çektik. Adaletin önemi herkes için büyük.