Polis kurşunuyla katledilen Nihat Kazanhan'ın duruşması yarın

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak’ta polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasının 4. duruşması, yarın Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülecek.

Davanın ilk duruşması, 7 Mayıs'ta görülmüştü.

'POLİSİN SORUMLULUĞU YOK' DEMİŞTİ
Sol'da yer alan habere göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, 15 Ocak’ta İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldığını ve Kazanhan’ın ölümünde Emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı’ndan 20 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada ise “bazı güvenlik görevlileri kusurlu olabilir” denilmişti.

AV TÜFEĞİ'YLE ÖLDÜRÜLDÜ
28 Ocak’ta Kazanhan’ın öldürülmesiyle ilgili görüntülerin ortaya çıkmasından sonra, 29 Ocak’ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi'nde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Olay yerindeki boş mermi kovanlarının tutuklanan polisin üzerine zimmetli olan av tüfeğine ait olduğu belirlenmişti.

'KASTEN İNSAN ÖLDÜRME' SUÇU
Malatya Cezaevi’ne gönderilen H.V., daha sonra Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadesinde M.N.G. adındaki polisin yaptığını söyleyince tahliye edildi. H.V.’nin ifadesinde Nihat Kazanhan’a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekât polisi M.N.G. ise Ankara’da tutuklandı.

Kazanhan’ı vurulurken olay yerinde bulunan ve tutuklanıp serbest bırakılan polis ve diğer üç polis memuru hakkında Cizre Ağır Ceza mahkemesi tarafından "kamu görevlisinin suçunu bildirmeme" suçuyla dava açıldı. Ancak Kazanhan’ın avukatları bu karara itiraz etti ve itiraz kabul edilerek olayla ilgili suçlanan ilk polisin de “kasten insan öldürme”den yargılanmasına karar verildi.

DURUŞMAYA ÇAĞRI
Gündem Çocuk Derneği, sadece silahı kullanan polisin değil, emri verenler dahil tüm sorumluların cezalandırılması, yaşananların cezasız kalmaması için duruşmaya katılım çağrısı yaptı.