İstanbul’da valilik izniyle SMA hastası çocuk için para toplayan yurttaş, polisler tarafından darbedildi. Parmağı kırılan ve darp raporu alan yurttaşa, bir de 7 bin 370 TL para cezası kesildi. Yardım parası ile standa el konuldu.

Polis önce darbetti sonra ceza kesti
Polisler tarafından darbedilen Mehmet Şah Karataş’ın parmağı kırıldı. (Fotoğraf: BirGün)

İsmail ARI

SMA hastası Berfin Ada Fırat isimli çocuk için İstanbul Bakırköy Meydanı’nda valilik izniyle yardım toplayan Mehmet Şah Karataş isimli yurttaşı polisler önce darbetti sonra para cezası kesti.


Malatya Valiliği, bir kas hastalığı olan SMA ile mücadele eden Berfin Ada Fırat adlı çocuk için, ülke genelinde yardım toplanması, stant açılması ve kermes düzenlenmesi için izin verdi. SMA’lı çocuğun babası Cem Fırat ise İstanbul’da da yardım toplanması Mehmet Şah Karataş’a Noter aracılığıyla vekalet verdi. Uzun süredir SMA’lı çocuklar için mücadele yürüttüğünü belirten Karataş, Bakırköy Meydanı’nda stant açarak yardım toplamaya başladı. Ancak 15 Mart Çarşamba günü standa gelen polis ekipleri, Karataş’ı önce darbetti, sonra gözaltına alarak binlerce lira para cezası kesti.

PARMAĞI KIRILDI TERS KELEPÇE TAKILDI

“Görevi yaptırmamak için direnme ve görevli memura mukavemet” suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alınan Karataş polise verdiği ifade de yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Yaklaşık 4-5 yıldır İstanbul’da SMA hastası bebekler için gönüllü olarak stant açarak yardım topluyorum. Olay günü saat 13.35 sıralarında Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda Berfin Ada Fırat isimli bebek için açtığım standa sivil polisler geldi. Bana hitaben ‘Sen çocuğun babası mısın?’ şeklinde sorular sordular. Ben de gönüllü olduğumu, babası olmadığımı söyledim. Hem valilik iznimin hem de vekaletimin olduğunu söyleyerek evraklarımı gösterdim. Polisler, ‘Babası dışında hiç kimse, akrabaları veya gönüllüler stant açamaz” dedi. Valilik iznim olduğu için stant açabileceğimi ve standın insanların geçişini de engellemediğini söyledim. Bir polis standı kaldırmam için ’10 saniye süre verdiğini’ söyledi. ‘10 saniye süre içinde standı kaldırmadığın takdirde standa el koyarım sana müdahale ederim, güç kullanırım ve 500 bin TL ceza yazarım’ dedi. Bunun yanlış olduğunu standı kaldırmayacağımı söyledim. Bunun üzerine polisler bana saldırdı, linç ettiler beni. Bu esnada parmağım kırıldı. Beni ters kelepçeyle araca bindirdiler. Çevredekiler de bu esnada tepki gösterdi.”

CEZASI KESTİLER PARAYA EL KOYDULAR

Hastaneden sol el parmağı kırıldığı için darp raporu alan Karataş’a bir de izinsiz yardım topladığı iddiasıyla 7 bin 370 TL idari para cezası kesildi. Karataş BirGün’e yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

“Polisler bana "Sana standı kaldır diyoruz lan, kaldır diyorsak tıpış tıpış kaldıracaksın, canımız kime müdahale etmek isterse ona müdahale ederiz, canımız size müdahale etmek istiyor’ dediler. Stant başında bana saldırdılar, beni linç etmeye çalıştılar, sol elimin bir parmağını kırdılar ve dudağımı patlattılar. Çevredekiler ‘Çocukları yaşatmaya çalışıyorlar bırakın çocuklarını yaşatsınlar’ dediler. Sonra Bakırköy Kartaltepe Polis Merkezi'ne getirildim. Polisler standımıza, kumbaramıza ve bebeğin bağış parasına el koydular. Standımıza ve kumbaramıza zarar verdiler, kırdılar. Valilik iznimiz ve vekaletimiz olmasına rağmen ‘Siz izinsiz yardım topluyorsunuz’ dediler. Ben polislerde şahıslardan şikayetçi ve davacıyım. Görevden alınmalarını istiyorum. Çocuklar geleceğimizdir. Çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkalım. Çocuklar hep gülsün.”