İçişleri Bakanlığı, AB normlarına göre her 250 kişiye bir po

ÇİLEM KAYA Ankara
İçişleri Bakanlığı, AB normlarına göre her 250 kişiye bir polisin düştüğünü, Türkiye'de henüz bu standarda ulaşılamadığını, ancak önümüzdeki yıllarda alınacak binlerce yeni polis memuru ile AB'nin istediği sayıda polis memuru istihdam edilebileceğini açıkladı. AKP iktidarı döneminde 11 bin yeni polis memuru daha işbaşı yaptırıldı. Böylece polis sayısı 166 bin 183'e yükseldi.

AKP iktidarı döneminde Afyon, Bayburt, Hatay, İstanbul-Etiler, İzmir-Bornova, Konya-Ereğli ve Siirt'te 7 yeni polis meslek yüksek okulu açıldı. Üniversite mezunlarına 6 aylık mesleki kurslardan sonra polislik yapma imkânı getirilmesi de hükümetin emniyetle ilgili bir diğer tasarrufu olarak dikkati çekti. Aynı dönemde İstanbul-Arnavutköy, İstanbul-Etiler, Eskişehir, İzmir-Bornova, Çankırı, Aydın, Bilecik, Amasya-Merzifon'da açılan polis eğitim merkezlerinde binlerce polis adayı eğitilerek emniyet teşkilatında çalışmaya hazır hale getirildi.

Bu arada, Türkiye'de asayişi sağlamak giderek güçleşiyor. Bir yandan öldürme, yaralama, darp, kaçırma, tehdit gibi cana yönelik suçlar artarken, diğer yandan hırsızlık, kap-kaç, yankesicilik gibi mala yönelik suçlar adeta patladı. Büyük kentler suçun en yaygın işlendiği yerler olarak ön plana çıktı. İç göç, işsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlikler gibi nedenler suçun artmasında başlıca etkenler olarak dikkati çekiyor.