Ferhat Encü’ye yönelik polis şiddetini kınamak isteyenler de polis şiddetiyle karşlaştı. HDP Eş Genel Başkanı Sancar’ın da aralarında bulunduğu HDP’liler ablukaya alındı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bu ayıbı kınıyorum" dedi.

Polisin bu tokadı herkese atıldı
Sancar’ın polis ablukasına alınması siyasi partilerin tepkisini çekti. (Fotoğraf: HDP)

Haber Merkezi

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye yönelik polis şiddeti, dün Kadıköy’de protesto edilmek istendi. HDP’nin Kadıköy ilçe binası önündeki eyleme de polis müdahale etti. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da bulunduğu çok sayıda HDP’li polis ablukasına alındı. En az 30 HDP’linin gözaltına alındığı müdahalenin ardından toplam üç gözaltı minibüsü alandan ayrıldı.

HESABINI SORACAĞIZ

Polis engeline abluka önünde tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın saldırgan tutumunun temel nedeninin ayakta kalma çabasının bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek, “Bütün bu gördükleriniz demokrasi mücadelesinden duyulan büyük korkunun bir gösterisidir. Ama bizler bu mücadeleden asla geri adım atmayacağız. Sandıkta en açık cevabı, en net cevabı vereceğiz. Sonra da adalet önünde bütün bu hukuksuzlukların hesabını tek tek soracağız. Bu ülkeye bir adalet düzeni gelecek ve o düzen içinde hukuksuzlukla değil hukuk kurallarına uygun olarak bütün sorumlular ve suçlular hesap verecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın bizi bu ablukalar yıldıramaz” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU KINADI

Yaşananlara tepki gösteren CHP’li lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hiçbir siyasi partinin genel başkanı, hiçbir şart altında, talimat üzerine polis ablukasıyla muhatap edilemez! HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a yönelik bu ayıbı kınıyorum" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da "Bir siyasi parti genel başkanının, kendi ilçe binasına girerken engellenmesi kabul edilemez. HDP Eş Genel Başkanı Sayın Mithat Sancar’a ve partili arkadaşlarına yapılan hukuksuzluğu reddediyorum. Demokratik siyasete engel olmak alışkanlık haline getirilemez. İzin vermeyeceğiz" dedi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “Demokrasi tatile mi çıktı? Bir siyasi parti genel başkanına karşı polis ablukası kabul edilemez. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a yapılan engelleme hukuksuzdur. Ankara’da HDP’ye heyet göndermek, İstanbul’da bu hukuksuzluğu yapmak iki yüzlü siyasetin son örneğidir” ifadelerini kullandı.

SİZ TOKAT GÖRMEMİŞSİNİZ

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş polis şiddetine, "Gırtlağına kadar pisliğe, suça bulaşmış bu iktidar haddini aşalı çok oldu. Analarımıza yapılan bu saldırıyı ve Ferhat Encü’ye atılan tokadı Kürtler kesinlikle unutmayacak. Siz daha tokat görmemişsiniz. Sandığı bekleyin, göstereceğiz!" sözleriyle tepki gösterdi.

SUÇ DUYURUSU

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, "Bir polis amiri ki her eylemde şiddetin öncülüğünü yapan bu amir bana küfürler etti. Güvenlik Şube Amiri Hanifi Zengin’in tam önünde bana tokat attı. Bu kişi daha önce bana parmak sallayarak, ‘Hesabını soracağım’ diyen kişidir. Bu tokat Encü şahsına atılmış bir tokat değildir Bu tokat insanca yaşamı savunan herkese, en başta da Kürt halkına atılmış bir tokattır” ifadelerini kullandı. Encü yaşananlara ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını da söyledi.

***

‘O POLİS KABURGAMI KIRDI’

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü’ye tokat atan polisin, HDP Kadıköy İlçe Eş başkanı Koray Türkay’ın da kaburgasını kırdığı belirtildi. MA’da yer alan habere göre; Encü’ye tokat atan polisin kendisinin de kaburgasını kırdığını söyleyen Türkay, “1 Eylül Kadıköy’de Dünya Barış Günü’nde kadın arkadaşlarımız alana girmeye çalışırken polis saldırdı. Orada Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin ile birlikte bu adını bilmediğimiz polis bana saldırdı. Gözaltı aracının arka tarafında işkence yaptı. Özellikle beni boğmaya çalıştı. Tişörtümü yırttı. Tişörtü ip olarak kullanarak yaka kısmıyla boğazımı sıkmaya başladı. Ellerim arkadan kelepçeli bir şekilde beni boğazımdan sıkmaya devam etti. Bir süre sonra direnmeye mecalim bile kalmayınca bıraktı. Ölmeye yakın bıraktı. Bu işkenceci polis, o gün hem kaburgamı kırdı, hem de öldürmeye teşebbüs etti” diyerek yaşadıklarını aktardı.

***

SOL PARTİ EMEP VE TKP’DEN TEPKİ

SOL Parti İstanbul İl Örgütü "Atılan tokat, bu ülkenin barış, demokrasi ve bir arada yaşam iradesine atılmıştır. HDP’ye yönelik baskı ve zulümün karşısında; dostluk ve dayanışma duygularımızla yanlarındayız" mesajı verdi. EMEP’den yapılan açıklamada, "Atılan tokat AKP iktidarında işkencenin sokağa çıkmış halidir. Sorumlular açığa alınmalı, yargı önüne çıkarılmalıdır. Karanlık yenilecek; emek, özgürlük ve adalet mücadelesi kazanacak" denildi. TKP’den yapılan açıklamada ise yaşananların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, "AKP’nin gayri meşru bu baskısı halkın siyaset yapma hakkının açıkca engellenmesidir" ifadeleri kullanıldı.