Polisin fişlediği işçiyi belediye işten çıkardı
Kenan Güngördü. (Fotoğraf: BirGün)

Dilan ESEN

İstanbul’da 2018’de AKP’li Zeytinburnu Belediyesi’nde çalışırken güvenlik soruşturması sonucu işten çıkarılan taşeron işçi Kenan Güngördü’nün neden işten çıkarıldığı ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi’nin hakkında daha önce yeniden yargılama kararı verdiği Güngördü’ye ilişkin polis tarafından mahkemeye verilmek üzere hazırlanan bilgi tutanağında ‘terör örgütü üyesi’ olduğu iddia edildi. Ancak BirGün’e konuşan Güngördü, hakkında ‘terör’ iddiasıyla açılan bir dava dahi olmadığını söyledi.

2018’de Zeytinburnu Belediyesi’nde taşeron işçi olarak çalıştığını ifade eden Güngördü, şöyle konuştu: “Memur ve kadrolu olmamama rağmen güvenlik soruşturması yapıldı. 696 sayılı KHK’yle belediye bünyesindeki emek A.Ş.’ye geçtim. Bir gün sonra güvenlik soruşturmasını başarıyla geçtim. Birkaç gün sonra güvenlik soruşturmasını olumsuz olduğunu söyleyerek hiçbir açıklama yapılmadan işten atıldım. 12. İdare Mahkemesi’ne başvurdum. Bu sırada AYM 2019’da güvenlik soruşturmasının kimlere yapılabileceğine dair bir karar verdi. Daha sonra yürütmeyi durdurma kararı verilerek işime iade edildim. İşe iade edildikten 6 dakika sonra bu kez ‘Personel ihtiyacımız yok’ diyerek attılar. Güvenlik soruşturması nedeniyle açtığım dava AYM’ye gitti ve yeniden yargılama kararı çıktı. Bu sırada mahkeme ara karar verdi ve 12. İdare mahkemesi çağırdı neden atıldığımı öğrenmem için. Dosyamda sarı bir zarf vardı ve üzerinde ‘gizli’ ibresi bulunuyordu. Belgede ‘PKK’nin gençlik oluşumları içinde yer aldığım’ babamın da ‘PKK’nin siyasi alan yapılanmasına üye olduğu’ yazıyordu. Polisin bilgi notunda neden atıldığımı gördüm.”

BU İDDİAYA KARŞI NEDEN İŞLEM YAPILMADI?

Avukatıyla birlikte savunmasını yaptığını ifade eden Güngördü, “Avukatım da savunmada güvenlik soruşmasının dışında olduğumu söylüyor. Babam da belirtiliyor orada madem terör örgütü üyesiydi neden babam yıllarca emekli maaşı aldı, neden hiçbir işlem yapıldı? Benim hakkımda da böyle bir iddia varsa neden benim hakkımda da bu zaman kadar hiçbir işlem yapılmadı? ‘İşimi geri istiyorum’ eylemleri dışında benimle ilgili açılan bir dava yok. Bunların hepsi varsayım ellerinde bunu somutlandıracak bir şey yok. O dönemdeki Zeytinburnu Belediyesi Başkanı Murat Aydın, eylemlerim etki yaratınca ‘Bu adam terörist’ dedi. Ben de bunu ispatlamalarını istedim. Yıl 2023 şu anda devletin başlattığı hiçbir işlem yok. Sonucu ne olursa olsun hukuk çerçevesinde mücadele etmeye devam edeceğim. Büyük bir haksızlık var” diye konuştu.