Günler öncesinde Valiliklerin ‘gününde kutlanmadığı’ bahanesiyle getirdiği yasaklarla başlayan Newroz gerginliği...

Günler öncesinde Valiliklerin ‘gününde kutlanmadığı’ bahanesiyle getirdiği yasaklarla başlayan Newroz gerginliği, dün cop, gaz ve gözaltı olarak vücut buldu. 

İSTANBUL’DA ADI KONMAMIŞ OHAL

İstanbul Valiliğinin yasağına rağmen BDP’nin de çağrısıyla Newroz’u kutlamak için Kazlıçeşme Meydanı’na kentin çeşitli yerlerinden binlerce insan yürüdü.

Sabah saatlerinde gözünü polis ablukalarıyla açan İstanbul’da adı konmamış bir OHAL vardı. Özellikle metrobüs duraklarında yoğunlaştırılan güvenlik taramaları uygulamalarında polis, Kürt uyruklu bir çok yurttaşı saatlerce güvenlik gerekçesiyle alıkoydu. Yine güvenlik gerekçesiyle Metrobüslerin ana aktarma duraklarından biri olan Topkapı’da durmadığı gözlendi. Kanarya Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ise, polisin engeliyle karşılaştı. BDP araçlarının hareket etmesinin engellendiği ilçede, tren ve İETT otobüs seferlerinin de iptal edilmesi halkın öfkesine neden oldu.

ABLUKALARA RAĞMEN

Tüm bu uygulamalara rağmen özellikle Kartal ve Ümraniye gibi Kürt yurttaşların yoğun olarak yaşadığı ilçelerde ateşler yakıldı, türküler söylendi ve Newroz kutlandı.

Kazlıçeşme alanına gitmek isteyen gruplaraysa polis saldırsa da, kitle alana girmek konusunda pes etmedi. Gaz bombaları ve tazyikli suyla gruplara müdahale eden polisin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Alana girişte ısrar eden binlerce kişi de, E-5 Karayolu'nu trafiğe kapattı. Zeytinburnu sokaklarında toplanan ve Kazlıçeşme Meydanı'na girmekte ısrar eden başka bir grup da polis engeliyle karşılaştı.

1’İ VEKİL, 3 AĞIR YARALI VAR

Çevik kuvvet ekipleri, Zeytinburnu sahiline doğru yürüyüşe geçen gruplara da gaz bombası ile müdahalede bulundu. Polisin kullandığı gazdan BDP'li Milletvekilleri de etkilendi. Bunun üzerine BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ile Emniyet Müdürü arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Buradaki müdahalede yaşlı bir kadın da yaralandı. Müdahaleler sırasında özellikle çocukların ve kadınların gazdan etkilendiği ve polise tepki gösterdiği görüldü. Cevizlibağ, Topkapı ve Vatan Caddesi'nde polisin saldırılarına taşla karşılık veren kitle, saatlerce ara sokaklarda polise direndi.

İstanbul'da bir yandan çatışmalar bir yandan da kutlamalar gün boyu sürdü. Gazetemiz baskıya gittiği saatte İstanbul’da yaklaşık 50 gözaltı olduğu, ayrıca çok sayıda yaralı bulunduğu öğrenildi. Polisin saldırıları sonucu yaralananlar arasında bulunan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ile Mahmut Afpar ve Zana Ardoğmuş adlı kişilerin durumlarının ağır olduğu ve yaralıların hastanelere kaldırıldığı bildirildi.

 

Diyarbakır’da her yol yine Newroz’a çıktı 

BDP’nin rekor katılım çağrısı yaptığı Diyarbakır’da da polis şiddeti vardı. Sabahın erken saatlerinde Newroz’u kutlamak üzere sokaklara çıkan yurttaşlar, polisin biber gazı, tazyikli suyu ve copuyla karşılaştı.

DİRENDİLER VE ALANA GİRDİLER

Önce BDP İl binası önünde toplandı. İl binası önünde toplanan yüz binlerce kişi, ateşler yakarak halay çekmeye başladı. Ardından; BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP'li vekillerle Newroz Alanı'na yürüyen yüz binlerce kişiye polis gaz bombalarıyla saldırdı. Kitle polise taşlarla karşılık verdi.

Diyarbakır'ın girişinde Sabri Petrol'ün bulunduğu yerde Batman, Bismil, Siirt başta olmak üzere çok sayıda merkezden gelen binlerce araç durduruldu. Araçlara çok yüklü miktarda cezalar kesildiği öğrenildi.

Diyarbakır’ın tüm ilçelerindeki polis saldırılarına rağmen, yüz binler yasaklanan alana girdi ve biber gazları arasında Newroz’u kutladı.

Tüm saldırılara rağmen coşkuyla alana hücum eden kitle arasında BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li vekiller Altan Tan, Nursel Aydoğan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in alana girmek için zor anlar yaşadığı da gözlendi.

 

Kürtsen metrobüse binemezsin! 

İstanbul Valiliği’nin Newroz’a katılımı önlemek için aldığı olağanüstü önlemler, beraberinde keyfi ve ayrımcı uygulamaları da getirdi. Avcılar metrobüs durağında gişelerde bekleyen 100-150 polis, “tipinden şüphelendiği” yurttaşların metrobüse binmesini keyfi biçimde engelledi. Özellikle esmer yurttaşları gişelerde durduran ve GBT kontrolüne tabi tutan polisler, “Git başka bir araca bin, metrobüse binemezsin” gibi ifadeler kullanarak bu yurttaşların ulaşım hakkını gasp etti. Bu keyfi ve ayrımcı uygulamaya bizzat tanık olan Emin Külekci isimli bir yurttaş, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Ben Avcılar metrobüs durağındayım. Polis tamamen keyfi bir tutumla bazı vatandaşları gişelerden geçirmiyor, GBT kontrolüne sokuyor, sonra da metrobüse binmelerine izin vermiyor. Tamamen kişisel gözlemleriyle ‘sen geç, sen kal, sen buradan geçemezsin, başka ulaşım araçlarını kullan’ gibi ifadeler kullanıyor. Bir kişi sakallıysa esmerse almıyorlar. Neden metrobüse binmelerine izin verilmediğini soranlara ‘Biz burada kanunuz, kanun ne derse o’ diyorlar. Ara ara gerginlikler yaşanıyor. Yalnızca bu durakta 100-150 civarında polis var. Ben buraya gelmeden önce sabah saatlerinde gözaltı olduğu da söylendi, ama ben şahit olmadım.” Elçin Yıldıral/Serbay Mansuroğlu/Gizem Ezme

 

KİM NE DEDİ?

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş “Bugün hiçbir engellemenin, baskının, gaz bombasının yürekte ve beyninde özgürlük talebini engellemeyeceğini gösterdik. Bugün Kürtler sadece Newroz alanını özgürleştirmediler, yüreklerdeki ses en büyük ses cihazı” dedi.