Diyarbakır’da 14 yaşındaki çocuğa işkence yaptıkları gerekçesiyle önce serbest bırakılıp sonra tutuklanan iki polis, ikinci kez serbest kaldı. Yaşanan hukuksuzluğa vurgu yapan Diyarbakır Barosu, karara itiraz edecek.

Polisler ikinci kez serbest kaldılar: Cezasızlık işte böyle geliyor!
Fotoğraf: İHA

HABER MERKEZİ

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Y.D. isimli çocuğa işkence yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınıp, serbest bırakılan iki polis, önceki gün haklarında verilen tutuklama kararının ardından dün ‘adli kontrol şartıyla’ yeniden serbest kaldı.

Lice’de 21 Mart tarihinde 14 yaşındaki Y.D.'nin işkenceye maruz bırakılmasına ilişkin soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında 25 Mart’ta İlçe Emniyet Amiri A.O. ile polis memurları H.Ç. İ.A. E.Ö. ve G.B. görevlerinden uzaklaştırılarak gözaltına alındı. Beş polis, 26 Mart’ta savcılık tarafından ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ ve ‘kasten yaralama’ suçlarından tutuklamaya sevk edildi. Polislerden İ.A., E.Ö., G.B. ‘nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ve ‘nitelikli kasten yaralama’ suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak A.O ve H.Ç. serbest bırakıldı.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Ardından Savcılık ve müşteki vekillerin itirazı üzerine bu iki polis hakkında önceki gün ‘tutuklamaya yönelik yakalama’ kararı çıktı. Fakat İlçe Emniyet Amiri A.O ve H.Ç., dün Lice Sulh Ceza Hâkimliği tarafından serbest bırakıldı. Görevden uzaklaştırılan iki polis hakkında ‘adli kontrol’ uygulanacak.
Yaşananlara ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, kararın hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek, itiraz edeceklerini bildirdi.

***

NE OLMUŞTU?

Polislerin Newroz’a katıldığı iddiasıyla 14 yaşındaki Y.D.’yi gözaltına alıp daha sonra işkence yaptıkları belirtilmişti. Polisler, mağdur çocuğun canlı teşhisi üzerine gözaltına alınmıştı. Polislerden 4’ü iddiaları kabul etmezken biri ise “Kademeli olarak güç kullandık” demişti. Y.D., maruz kaldığı işkence nedeniyle sağ gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya.