Ankara'daki bir kadın eyleminde gözaltı yapıldığı sırada kalkanlarını kaldıran polisler, bu uygulamayı 'görüntü alınmasını engellemek için yaptıklarını' itiraf etti.

Kaynak: Haber Merkezi
Polisten itiraf: Kalkanları basının görüntü almasını engellemek için kaldırdık
Fotoğraf: 3 Ağustos 2021’de Sakarya Caddesi’nde Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız için yapılan eylemden (sendika.org)

Katledilen kadınlar Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız için Ankara'da yapılan eyleme dair görülen davada polisler, basının görüntü alınmasını engellemek amacıyla kalkanları kaldırdıklarını itiraf etti.

sendika.org'da yer alan habere göre, 3 Ağustos 2021’de Ankara’da sokağa çıkan kadınları polis darp ederek gözaltına almış, yaşananları görüntülemek isteyen gazetecileri de kalkanlarıyla engellemişti.

Gözaltına alınan kadınların davasının ikinci duruşmasında polisler, kadınlar tarafından darp edildiklerini iddia ederek şikayetçi oldu. Polisler kalkanlarını kaldırınca kadınların kendilerine tekme attığını öne sürdü.

Avukatların polislere kalkanları kaldırma sebebi sorulduğunda ise bir polis, görüntü alınmasını engellemek amacıyla kalkanları kaldırdıklarını ifade etti. Avukatlar bunun üzerine o eylemde görüntü alınmasının engellenmesine dair bir talimat alıp almadıklarını sordu. Polis ise böyle bir talimatın olmadığını söyledi.

Ancak sonrasında avukatların bu yaptıklarının yasal olup olmadığını bilip bilmediklerini sormasının ardından polisler “Biz sadece talimatları uyguluyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu’nun çağrısıyla Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar geçen günlerde katledildiği öğrenilen Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız için ses çıkarttı. Polis, kadınları Çankaya Belediyesi önünde ablukaya aldı. Aralarında Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk’ün de bulunduğu 15 kişinin gözaltına alındığı eylemde polis, gazetecilerle eylemciler arasına da metrelerce mesafe koyarak ve kalkanlarla barikat kurarak gazetecilerin çekim yapmasını engelledi.