Porsuk ve Felet çayları tehlikede

ANIL ATAŞ

Kütahya Yeni Bosna Mahallesi’nin ve civardaki bir süt fabrikasının evsel ve fabrikasyon atıkları hiçbir arıtma yapılmadan doğrudan Felet çayına döküldüğü belirten Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) üyeleri, bölgeye giderek inceleme yaptı.

Felet çayının, Porsuk çayına bağlandığını belirten ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman “Süt fabrikasının atıkları hiçbir arıtmaya tabii olmadan direk Porsuk çayına karışmaktadır. 2013 tarihinde yürürlüğe giren ‘Porsuk Baraj Gölü Havzası Özel Hükümleri’ gereğince birçok kurum ve kuruluşlara özel görev ve sorumluluklar verilmiştir. Yetkililerin, denetimlerini sıklaştırarak, Porsuk çayının kirlenmesinin önüne geçmesini istiyoruz” dedi.

Yeni Bosna Mahallesi’nin karşısında yer alan Halıcılar, Kimyacılar Sitesi ve Kütahya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin atıklarının da Porsuk çayına döküldüğü belirten Yurtman, “Aynı güzergahta bulunan Kütahya Seramik, Güral Seramik; Altın, Çini, Kumaş ve Azot fabrikaları atık sularını arıtma tesislerinden geçirerek Porsuk çayına vermektedir. Fakat, zaman zaman fabrikaların arıtma tesislerini çalıştırmadıkları da gözlemlerimiz arasındadır” ifadelerini kullandı.