Portekiz'de komünistler, sosyal demokratlar ve radikal sol ile birlikte hükümet kurmaya hazır olduklarını duyurdu. Sol koalisyon hükümetinin kurulması olasılığı yüksek...

Portekiz'de komünistler hükümete giriyor

İleri'de yer alan habere göre Portekiz Komünist Partisi (PCP), sol koalisyon hükümeti kurmak için hazır olduklarını duyurdu. Partinin genel sekreteri Jeronimo de Sousa, dün yaptığı açıklamada merkez sağa karşı sol hükümet çağrısı yineledi.

Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ile görüşmesi sonrası gazetecilere açıklama yapan Sousa, Portekiz'in ulusal çıkarlarını, emekçileri ve halkı savunacak bir sol hükümet için gerekli çoğunluğun olduğunu söyledi.

Mevcut merkez sağ koalisyonun başbakanı Pedro Passos Coelho'ya hükümet kurma yetkisi verilmesinin zaman kaybı olacağını belirten komünist lider, böyle bir hükümetin güvenoyu alamayacağına dikkat çekti.

SEÇİM SONUÇLARI

4 Ekim'deki seçimde iktidardaki merkez sağ koalisyon [Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve Sosyal Demokrat Merkez-Halk Partisi'nin (CDS-PP) kurduğu Portekiz Cephesi (PaF)], yüzde 36,8 ile ilk sırayı almasına rağmen tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı. 99 milletvekili çıkaran ancak 2011'deki seçime göre 25 vekil kaybeden sağ koalisyonun başbakanı Pedro Passos Coelho, cumhurbaşkanından hükümeti kurmak için yetki talep ediyor ancak merkez sağ hükümetin güvenoyu alamayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Avrupa'nın en büyük komünist partilerinden olan Portekiz Komünist Partisi'nin Yeşiller ile birlikte kurduğu Demokratik Birlik Koalisyonu (CDU) ise seçimde yüzde 8,27 oyla (444 bin oy) dördüncü sırada yer almış ve 17 sandalye kazanmış durumda.

Sosyal demokrat çizgideki Sosyalist Parti, yüzde 32 oyla 85 vekile sahip. ikinci sırada kaldı. SYRIZA'ya benzetilen ve kemer sıkma karşıtı söylemleri öne çıkaran Sol Blok ise yüzde 10'a yakın oy ve 19 vekil ile seçimde sürprize imza attı.

Yunanistan gibi Portekiz de, son yıllarda ekonomik darboğaz ve kemer sıkma politikaları ile karşı karşıya.

KOALİSYONUN PROGRAMI NE OLACAK?

Portekiz Komünist Partisi, bir sol koalisyona girme sinyalini seçimden önce de vermişti. Kemer sıkma politikalarından geri adım atılması ve stratejik sektörlerin kamuda kalması taleplerini öne çıkaran parti, Euro'dan çıkış için de hazırlık yapılması gerektiğini savunuyor.