Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın eline Samsun Emniyet Müdürlüğü’nde Türk bayrağı verip aralarına alarak “hatıra fotoğrafı” çektiren polis memurlarının yargılandığı davada...

Hrant Dink"in katil zanlısı Ogün Samast ile birlikte Samsun Emniyet Müdürlüğü"nde Türk bayrağı ile çekilen fotoğraflardan dolayı yargılanan şube müdürü ile bir komiser beraat etti. Cinayetten bir kaç gün sonra basına yansıyan fotoğraflarda Ogün Samast"a "kahraman" muamelesi yapılıyordu. Samast"ı aralarına alan polisler "hatıra fotoğrafı" çektiriyordu.
Samsun 4. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada haklarında dava açılan sanıklar, dönemin Samsun Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili Metin Balta ile Komiser İbrahim Fırat katılmazken, sanıkların avukatı hazır bulundu. Savunma avukatı Ahmet Çavuş, müvekkillerinin suçsuz olduklarını savunarak, beraatlerini talep etti. Çavuş, savunmasında, olayla ilgili bazı görevliler hakkında takipsizlik kararı verildiğini, bu kararın kesinleştiğini, bu konuda müvekkillerinin de bir suçu bulunmadığını iddia etti.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Metin Balta hakkında “görevi kötüye kullanmak suretiyle görev ihmal suçundan” kamu davası açıldığını belirterek, “atılı suçu işlemediğinin sabit olması” sebebiyle sanığın beraatine karar verdi.
İbrahim Fırat hakkında da “gizliliğin ihlali” suçundan dava açıldığını kaydeden heyet, “sanığın atılı suçu işlediği konusunda mahkumiyetine yetecek derecede kesin, inandırıcı, şüpheden uzak delil elde edilemediği” gerekçesiyle sanığı suçsuz buldu.

GİZLİLİĞİ İHLAL DAVASI
Olay tarihinde Samsun Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili olan Metin Balta"nın “Ogün Samast"ın eyleminden dolayı sempati duyma görüntülerinin oluşmasına, kamu görevi ile bağdaşmayacak şekilde söz ile davranışların gelişmesine ve şubenin çay ocağında kargaşa yaşanmasına engel olmayarak görevini ihmal ettiği”; aynı birimde komiser olan İbrahim Fırat"ın da Ogün Samast"a ait her iki yanında polis ve jandarma görevlilerinin olduğu fotoğrafların basında yer almasına sebebiyet verdiği ve soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği iddia edilmişti.
Baltan için 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası,  İbrahim Fırat için ise 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası talep ediliyordu.