Pratisyen hekimler tepkili
Pratisyen hekimler, düzenledikleri basın toplantılarında sorunlarını dile getiriyor. (Fotoğraf: TTB)

Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pratisyen Hekimler Kolu, “Beyaz reform” adı altında Sağlık Bakanlığı’nca müjde denilerek yapılan son düzenlemelere tepki göstererek “Daha önce de dile getirdiğimiz gibi mevcut sorunları çözmekten uzak olan, hekimler arasında gelir adaletsizliğini artıran, birinci basamağın ekip ruhunu görmezden gelen yönetmelik ve uygulamaları kabul etmemiz mümkün değildir” denildi.

Açıklama, son yapılan düzenlemeler ile Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda değişen bir şey olmadığı belirtilerek "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın AKP hükümetince uygulamaya konulmasıyla birinci basamakta sağlık ocakları kapatılarak aile hekimliği uygulamasına geçilmiştir. 2010 sonu itibarıyla tüm ülke genelinde uygulanmakta olan aile hekimliği sistemi uygulamasında, TTB olarak uygulama başlamadan önce pratisyen, uzman ve akademisyenlerin de katkılarıyla belirttiğimiz sorunların hepsi yaşanmakta ve bu durumdan hekimler, sağlık çalışanları ile vatandaşlar olumsuz etkilenmektedir” denildi. Açıklamada, talepler şöyle sıralandı:

“Talebimiz tümüyle kamu eliyle yürütülen (binasından sarf malzemelerine, elektriğinden suyuna, çalışanlarının toplu sözleşmeli grev hakkına sahip kamu personeli olduğu) bir birinci basamak olmalıdır. Birinci basamak sağlık hizmetleri kamu binalarında, hiçbir şekilde katkı katılım payı alınmaksızın, tümüyle devlet tarafından finanse edilen ekip hizmetine dayalı herkese eşit ücretsiz, ulaşılabilir olarak sunulan, birinci basamak eğitimi almış hekimler ve sağlık çalışanlarınca sevk zincirinin uygulandığı bölge tabanlı ekip hizmetine dayalı bir organizasyonla sunulmalıdır. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi mevcut sorunları çözmekten uzak olan, hekimler arasında gelir adaletsizliğini artıran, birinci basamağın ekip ruhunu görmezden gelen yönetmelik ve uygulamaları kabul etmemiz mümkün değildir. Birinci basamak sağlık hizmetleri gelecekte benzer sıkıntılar yaşanmaması için en kısa sürede bu niteliğe kavuşturulmalıdır.”