Akaryakıtla elektrik enerjisi üreten hibrit teknolojisinin ilk basamağını seri üretimle buluşturan ve yüksek satış rakamlarına ulaşarak küresel pazarda ‘yenilikçi’ otomobil teknolojilerinin önünü açan Prius, 20’nci yılını kutluyor

Prius 20 yaşında

ERSOY YAŞAR / ersoy@otosafari.com / @ersysr

Japon üretici Toyota’nın 1970’li yıllarda geliştirdiği, 1997’de pazara sürdüğü dünyanın ilk seri üretim hibrit modeli Prius, Türkiye’de henüz tanınmaya başlasa da küresel otomotiv pazarında haklı bir üne sahip.

1997’de pazarın hibrit otomobillere bakış açısını değiştiren Prius, elektrik destekli bir otomobil olmasına karşın, dışarıdan şarja gerek duymayan teknolojisiyle kullanıcıların dikkatini çekti ve sürüş alışkanlıklarına farklı bir bakış açısı getirdi. Prius’un yaratıcısı Japon üretici Toyota, geçen sürede hibrit teknolojisini geliştirmeyi sürdürdü. Bugün, en geniş hibrit model yelpazesine sahip markanın, Türkiye’de satışa sunduğu hibrit modelleri arasında; Yaris Hybrid, RAV4 Hybrid, Prius, Auris ve Toyota C-HR de yer alıyor. İlk üretildiği 1997’den bugüne dünyada 11 milyonun üzerinde hibrit otomobil satışını gerçekleştiren Toyota, 2020’de her modelinin bir hibrit versiyonu olması hedefini de sürdürüyor. Toyota’nın hibrit teknolojilerinin yanı sıra hidrojen yakıt hücreli Mirai modeli de otomotiv pazarında yer alıyor. Marka, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda üretim tesislerinde de hidrojen yakıt hücreli fork-lift’ler kullanıyor. Toyota’nın Türkiye pazarında yer almayan Pirius + ve Mirai modelleri özellikle ABD ve Avrupa pazarında ticari taşımacılık ve araç paylaşım modelleri içerisinde aktif olarak kullanılıyor.

***

Toyota, ‘inovatif proje’ yarışması düzenliyor

prius-20-yasinda-401157-1.

Toyota, şimdi de felçli hastaların hayatını değiştirmeye yönelik projeleri kapsayacak küresel bir yarışma düzenledi. Toyota Mobilite Vakfı ve Nesta Challenge Prize Centre tarafından düzenlenen yarışmada toplam 4 milyon dolar ödül dağıtılacak. Dünyanın her ülkesinden olduğu gibi Türkiye’den de katılımcıların beklendiği yarışmaya mobilityunlimited.org web sitesi üzerinden başvuruda bulunulabilecek.

Dünya çapında milyonlarca insanın, inme, omurilik hasarı ve çoklu skleroz nedeniyle meydana gelen ve alt ekstremite felci olarak tanımlanan sorunu yaşaması nedeniyle “Sınırsız Mobilite” adlı yarışma düzenleniyor. Felçli hastaların toplumsal yaşama doğrudan katılmalarını sağlayacak projeleri seçmek amacıyla yapılacak yarışmaya başvurular 15 Ağustos 2018 tarihine kadar alınacak ve sonuçlar 2020’de Tokyo Paralimpik Olimpiyatları sırasında açıklanacak. Toyota, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl yaklaşık 250 ile 500 bin yeni omurilik hasarı yaşandığı dünyada felçli insanların bağımsız bir şekilde hareket etmesini sağlayacak radikal bir teknolojiyi yaratacak ekibi arıyor. Toyota aynı zamanda yarışma sonunda kazanan projenin üretilmesinde de öncü olacak.

Sınırsız Mobilite Yarışması’nın uzman jürisi öncelikle, proje konseptlerini prototipe çevirmeleri için 500’er bin dolar alacak beş finalisti seçecekler. Yarışmanın kazananı ise, ürününü pazara sunması için 1 milyon dolarla ödüllendirilecek ve kazanan konsept 2020’de Tokyo’da ilan edilecek. Düzenlenen yarışma aynı zamanda, sağlık teknolojisi pazarına girmekte zorlanan küçük girişimcileri de destekleyecek. Yarışma kapsamında sunulan Keşif Ödülleri ile gelecek vaat eden konseptlere sahip 10 gruba da 50’şer bin dolardan toplam 500 bin dolar daha destek verilecek.

***

Yeni elektrikli araç paylaşım filosu yolda

Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak’ın Dunya.com’a yaptığı açıklamaya göre, dünyada giderek yaygınlaşmasına karşın Türkiye’de sınırlı kullanım alanı içerisinde kalan araç paylaşım modellerine bir yenisi eklenecek. Zorlu Enerji, başlangıç olarak 51 adet Tesla’dan oluşacak elektrikli araç filosunu ilk etapta İstanbul, Levent’te kullanıma sunacak. Araç paylaşım platformu, İstanbul’un ardından İzmir ve Ankara’da da kullanıma sunulacak. Şirket, İzmir ve Ankara‘nın da katılımıyla toplamda 3 bin elektrikli otomobili paylaşım modeli içerine eklemeyi düşünüyor.

Sinan Ak’ın açıklamalarına göre, paylaşım modeli dünyadaki diğer örneklerle benzerlik gösterecek. Kullanıcılar bir uygulama yordamıyla kullanmak istedikleri otomobil için rezervasyon yapabilecekler. Kullanıcı, otomobilin yanında iken düğmeye basarak otomobilin kapısını açacak ve anahtara erişebilecek. Kiralanan otomobilin uygulama üzerinde belirlenen noktaya park edilmesi yeterli olacak.

“Hızlı şarj sistemlerine yöneleceğiz”

Otomobilin park edildiği noktada şarj istasyonu olmasının ve kullanıcının otomobili şarj noktasına bağlamış olarak terk etmesinin indirim veya puan kazandıracağını da paylaşan Ak, paylaşım platformunun yanı sıra 2018’de hızlı şarj sistemleri kurmaya başlayacaklarını da açıkladı. Filonun gelecekte 3 bin araca ulaşması hedefleniyor.

www.otosafari.com / www.youtube.com/otosafari