Van’da 25 milyon dolarlık

Van’da 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımındaki ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında 59 gün önce tutuklanan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın bugün hakim karşısına çıkacak.

Aşkın, 15 Ekim 2005’te tıbbi cihaz alımındaki ihalede usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Aşkı n hakkında hazırlanan iddianamede "çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, tehdit ve baskıyla ihaleye fesat karıştırmak'' iddia edilerek rektörün 2142 yıla kadar hapsi isteniyor. Aşkın, aynı koğuşu paylaştığı üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı’nın intiharından birkaç saat sonra kalp rahatsızlığı şikâyetiyle hastaneye kaldırılmıştı. Aşkı n’ın kalbine daha sonra stent takıldı.

DURUŞMAYA ÇIKABİLECEK
YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Güler, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkı n'ın stent takıldıktan sonra sağlık durumunun iyi olduğunu, duruşmaya çıkabileceğini açıkladı. Güler, Yücel sAşkın’a monitör ve diğer acil girişimde kullanılacak ekipmanı n mahkeme kapısında hazır bulunacağını söyledi.

Aşkın’ın rahatsızlanmasının ardından YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, beraberinde 74 rektör ve temsilcisiyle birlikte Yücel Aşkın'a destek vermek amacıyla 27 Kasım 2005'te Van'a gitti ve Rektörler Komitesi de toplantı sını da burada yaptı. Rektörlerin ardından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Van’a giderek Aşkın’a destek verdi. CHP TBMM Grup Başkanvekili Kemal Anadol başkanlığında Mehmet Sevigen, Mustafa Özyurt, Hasan Fehmi Güneş ve Gürol Ergin’de Van’a gitti.

TTB İNCELEME BAŞLATIYOR
Türk Tabipleri Birliği, Rektör Aşkın'ın sağlık durumuna ilişkin olarak basın açıklaması yapan Van Tabip Odası hakkında ''Her durumda hastaların bilgilerinin mahremiyetine saygı gösterilmelidir'' ilkesini çiğnediği gerekçesiyle inceleme başlatma kararı aldı.