Kosova’da Sırpların yoğun olduğu bölgedeki gerilimin çatışmalara dönüşmesinden endişe ediliyor. Oxford Üniversitesi’nden Prof. Caplan “Normalleşme planına yoğunlaşılmalı” diyor.

Prof. Caplan: Nihai bir anlaşma olmazsa Kosova'da gerilim düşmez
KFOR güçleri, belediyelerin önünde güvenlik önlemlerini artırdı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler Servisi

Kosova’nın kuzeyinde çoğunluğu Sırpların oluşturduğu bölgede Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasının ardından çıkan gerginlik devam ederken, krizin büyük çatışmalara dönüşmesinden endişe ediliyor. NATO bölgede mevcudiyetini artıracağını açıklarken, taraflara çatışmanın dozunu artırmaması ve AB’nin sunduğu normalleşme planının uygulanması yönünde çağrılar yapılıyor.

NATO’DAN TAKVİYE

Sırpların yoğun olarak yaşadığı belediyelerdeki Arnavut yönetime karşı çıkan Kosovalı Sırpların protestolarıyla başlayan gerginlik, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'ne (KFOR) bağlı 30 askerin yaralanması üzerine büyüdü. KFOR'a bağlı askerlerin yaralandığı olayların ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bölgeye takviye güç olarak 700 ilave asker gönderileceğini açıkladı. NATO’nun Kosova’da halihazırda 4 bin askeri bulunuyor.

ABD, Kosova'ya yaptırım uygulanabileceği sinyalini verirken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke, gerginliğin bir an evvel düşürülmesi çağrısı yaptı. Almanya, İtalya, İrlanda, Fransa ve İsviçre saldırıları kınarken, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Avrupa'nın yeni bir çatışmayı kaldıramayacağı açıklamasında bulundu.

YAPTIRIM UYARISI

Sırbistan Başbakanı Vucic, Kosovalı Sırplara NATO ile çatışmaya girmemeleri çağrısında bulundu. Kosova Başbakanı Albin Kurti ise demokratik cumhuriyeti "faşist milislere" teslim etmeyeceğini söyledi. ABD'nin Kosova Büyükelçisi Jeffrey Hovenier, gerilimlerin iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyeceğini ve ABD'nin Kosova'ya yönelik yaptırımları olacağını belirtti. Sırbistan Kosova sınırına asker konuşlandırdı.

PLANA UYULMALI

Oxford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Richard Caplan, iki ülke arasında normalleşme planıyla ilgili nihai anlaşmaya varılamamasının gerilimi artırdığına dikkat çekti. Priştine yönetiminin gerilimi azaltmak için belediye başkanlarını görevlendirme çabalarından geri adım atabileceğini kaydeden Caplan, “Geniş hatlarıyla taraflarca kabul edilmiş bir normalleşme planı üzerinde anlaşmaya varılması üzerinde durulması gerektiğini belirtti.