Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının yerli sentezinin Türkiye'de üretilmesinin önemli olduğunu söyledi. Ceyhan, "Yan etkisinin az olması, fiyatının uygun olması ve deneyimin çok olması nedeniyle en çok ümit bağlanan ilaç bu. Favipiravir'in 'çok yüksek bir etkisi var mıdır' derseniz yok, henüz öyle bir şey gösterilmedi. Çok etkili ilaçlar bulunana kadar bunları kullanmak durumundayız" dedi

Prof. Dr. Ceyhan: Koronavirüste en çok ümit bağlanan ilaç Favipiravir

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de yerli sentezi üretilen Favipiravir ilacının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına karşı dünyada en çok kullanılan ilaç olduğunu belirtti.

NTV'nin haberine göre; İlacın Türkiye'de de kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Ceyhan, şunları söyledi:

"Biz şimdiye kadar Çin'den getirdiğimiz Favipiravir'leri kullandık. Ham maddeyi Türkiye'de sıfırdan üretmek için bir çalışma yaptılar. Onun sonucunda başarılı oldular. Aslında yeni bir ilaç değil. Koronavirüsten önce gripte de kullanılıyordu. Türkiye'de ham maddesinin üretilmesi hem maddi açıdan fayda sağlayacaktır hem de ilaca erişim açısından. Yurt dışına da ciddi bir pazar oluşturacağını düşünüyorum."

Prof. Dr. Ceyhan, henüz hiçbir ilacın çok etkili olduğuna dair veri olmadığını ifade ederek, "Bütün bunların içerisinde Favipiravir, kabul gören. Yan etkisinin az olması, fiyatının uygun olması ve deneyimin çok olması nedeniyle en çok ümit bağlanan ilaç bu. Favipiravir'in 'çok yüksek bir etkisi var mıdır' derseniz yok, henüz öyle bir şey gösterilmedi. Çok etkili ilaçlar bulunana kadar bunları kullanmak durumundayız" dedi.

DURURKEN 2, YÜZERKEN 3 METRE

Ceyhan, yüzerken dikkat edilmesi gereken koronavirüs önlemlerine değindi. Ceyhan, havuzun içinde dururken 2 metre, yüzerken de 3 metre mesafe uyarısında bulundu.

Ceyhan, deniz ve havuz arasında bir fark olmadığını belirterek, ''Havuzların tek avantajı klorlanması'' dedi.

Mehmet Ceyhan ayrıca, bütün havuz idarecilerinin günlük ölçülen klor miktarını yazıp kaydetmesi gerektiğini de belirterek, ''Önemli olan bulaşlar daha çok solunum yoluyla ya da ortam bulaşması şeklinde olacaktır. Buna dikkat etmeleri lazım" ifadelerini kullandı.Deniz ve havuz kenarlarında sürekli maske takılmasının mümkün olmadığını belirten Ceyhan, ''Maske takılmıyor ise mesafeyi 2 metreye uzatmak lazım'' uyarısında bulundu.

Ceyhan, ''Havuzun içinde duruyorsanız 2 metre; ama hareket halindeyseniz, eğer yüzüyorsanız en az 3 metre mesafe bırakmak lazım. O da 3 kulaç kadar mesafe eder'' dedi.