Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dünyada Omicron varyantı saptanan ülkeleri paylaştı. Buna göre, Omicron varyantı, 12 ülkede 156 kişide görüldü. Varyantı en çok görüldüğü ülke ise 109 vaka ile Güney Afrika oldu. Ceyhan, ayrıca "Ülkemizde bu varyantın bulunmadığını söylemek mümkün değil" diyerek ülkede vakit geçmeden önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ceyhan paylaştı: Omicron varyantı 12 ülkede 156 kişide görüldü

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medya hesabında, Omicron varyantının görüldüğü ülkeleri paylaştı.

Ceyhan, "An itibariyle Omicron varyantı saptanan vaka sayısı. Güney Afrika yeni sonuçları henüz bildirmedi. Kısıtlamalar gelince durdular" notunu düştü.

Buna göre; Omicron varyantı şimdiye kadar Güney Afrika’da 109, Botswana’da 19, Hollanda’da 13, Avusturalya’da 2, Kanada’da 2, Danimarka’da 2, Almanya’da 2, Hong Kong’da 2, Birleşik Krallık’ta 2, İsrail’de 1, İtalya’da 1 ve Belçika’da 1 olmak üzere 12 ülkede 156 kişide görüldü.

'ÖNLEM ALINMALI' ÇAĞRISI

Prof. Dr. Ceyhan, ayrıca virüsün çok yüksek bulaşıcılıkla yayıldığını belirterek, vakit geçmeden girişlerde ve ülke için önlemlerin alınması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Ceyhan, şunları ifade etti:

"Portekiz’de bir oyuncunun Güney Afrika’dan geçen hafta dönmesi sonucu takımda 13 oyuncuda Omicron mutantı pozitif bulunuyor. Bu da virüsün çok yüksek bir bulaştırıcılıkla yayıldığını gösteriyor.

Kaynak vaka bir süper bulaştırıcı değilse, bulaştırıcılık kat sayısı (R) şimdiye kadar görülen pandemilerden çok daha yüksek demektir.

Ülkemizde bu varyantın bulunmadığını söylemek mümkün değil. Son bir haftada pozitif bulunan örneklerin Omicron varyantı için test edilmesi sonucu durum belli olabilir. Vakit geçirmeden girişlerde ve ülke içinde önlemler alınmalıdır."

OMICRON VARYANTI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron (B.1.1.529) varyantının ilk olarak Güney Afrika’da tespit edildiğini ifade etti. Varyantın ismi başta ‘Nu’ olarak biliniyordu. DSÖ, Omicron varyantının Delta ve diğer varyantlara göre daha hızlı yayılıp yayılmadığının henüz belli olmadığı bilgisi paylaştı.

Bunun yanında Omicron varyantına karşı aşıların ne denli etkili olup olmadığının belirlenmesi konusunda çalışmaların sürdüğü bildirildi.