Denizli’de 5 proje okulunun kontenjan sayısı düşürüldü. Kontenjan düşmesine tepki gösteren Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, sınav puanıyla yerleşen öğrencilerin mağduriyet yaşayacağını söyledi.

Proje okullarının kontenjanı düştü
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından Denizli’de proje okulları olarak bilinen 5 okulda kontenjan sayıları düştü. Kontenjan sayıları düşen okullar arasında, Erbakır Fen Lisesi, Aydem Fen Lisesi, Yaşar Kımıl Fen Lisesi, Lütfi Ege Anadolu Lisesi ve Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi yer aldı. Bu okullarda toplam kontenjan 240 kişi azaldı. Öte yandan Durmuş Ali Çoban Anadolu Lisesi’nde ise 150 olan kontenjan ise 180’e çıktı.


Konu hakkında açıklama yapan Eğitim-İş Denizli şube Başkanı Namık kemal Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları öğrencilerini merkezi sınavla alıyor. Bu okulların dışındaki diğer liseler ile bünyelerinde bu programı uygulayan liselerin diğer bölümlerine ise adrese dayalı olarak liseye yerleştirme işlemi yapılıyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılı kontenjanları bu okulların birçoğunda düşürüldü. Kontenjanların düşürülmesiyle birlikte yerleştirme aşamasında öğrencilerimiz mağduriyet yaşamaya başladı. Geçen yılki yüzdelik dilim ve kontenjanlarla sınavla yerleşebilecek bir öğrencinin adrese dayalı yerleşmesi söz konusu. Bu alanda Denizli il merkezinde yaklaşık olarak yüzde 19 düzeyinde kontenjan daralması söz konusu” dedi.

ÖZEL OKULLARA YÖNLENDİRİYORLAR

Kontenjan düşürülmesiyle özel okullara öğrenci akışının hızlandığını vurgulayan Aydoğan, “Devlet kamusal eğitimin yükünü azaltıp özel sektördeki okulların öğrenci sayısını da artırıyor. Bununla birlikte kontenjanları dolmayan birçok imam hatip okullarının öğrenci sayısını da artırmayı hedefliyorlar. Dolaylı olarak bu okullara yönlendirme yapılıyor. Başta veliler ve öğrenciler olmak üzere bu konuda mağdur olanlar eğitim hedeflerinden uzaklaşırken, öğrencilerimiz geleceğe adım atarken hayallerinden de uzaklaşıyorlar. Denizli eğitim hedefleriyle, üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarıyla ön sıralarda olan bir ildir. Eğitimde çıtayı bu kadar yükselten bir ilin sınavla öğrenci alan okulları küçültülmemeli, aksine büyütülmeli” diye konuştu.