Protestan din görevlisinin eşi sınır dışı edilecek

Haber Merkezi

Protestan Kiliseler Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, protestan din görevlilerinin ikamet izinlerinin uzatılmayarak sınır dışı edilme uygulamasının sistematik olduğunu düşünmeye başladıkları belirtildi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, “Özellikle son yıllarda, yabancı uyruklu Protestanlara yönelik anlam veremediğimiz bir sınır dışı etme uygulamasının yapıldığını görüyoruz. Onlarca aileden, tatminkâr bir gerekçe göstermeksizin ülkeyi terk etmeleri istenmekte ve bazı durumlarda vize iptali, bazı durumlarda ise yeni vize verilmeyerek yapılmaktadır. Her devletin kendi ülkesinde yaşayan ve vatandaş olmayan kimseler üzerinde doğal olarak böyle bir hak sahibi olmasını anlamakla birlikte, karşılaştığımız bir kaç uygulama bizlerin bu uygulamayı anlamamızı daha da zorlaştırmaktadır” denildi.

ÜLKEYİ TERK ETMELERİ İSTENDİ

Açıklamada, eşlerden birinin Türk vatandaşı olduğu iki ailenin, yabancı uyruklu eşe sınır dışı kararı verilmesi sonucunda aile olarak Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldığı belirtilerek, “Bunun en son örneği Lütfü ve Joy Subaşıgüller çiftidir. 2013 yılından bu yana evli olan çift üç çocuk sahibidir ve çocukların her biri Türk vatandaşıdır. 10 yıldır Türkiye’de yaşayan ve son yedi yıldır da Türk vatandaşı olan Lütfü Subaşıgüller ile evli Joy Anna Subaşıgüller’e oturum hakkı verilmeyerek ülkeyi terk etmesi istenmiştir” ifadelerine yer verildi.

10 GÜN SÜRE VERİLDİ

Lütfü Subaşıgüller, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Ben aslen Erzurumluyum. 10 yıl önce inancımı değiştirdim. Şu an Başkent Kilisesi’nde papazlık yapıyorum. Belirli aralıklarla eşime ikamet izni alıyorduk. Bu sefer ikamet izni için başvurduğumuzda ise izni verilmedi ve 10 gün içerisinde eşimin ülkeyi terk etmesi istendi. Aile bütünlüğümüz bozulacak veya hep beraber ülkemizi terk etmek zorunda kalacağız” diye konuştu.