Protesto dalgasına karşı 30 günlük OHAL ilanı
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler

Latin Amerika ülkesi Peru’da 7 Aralık’ta solcu devlet başkanı Pedro Castillo'ya karşı gerçekleştirilen Kongre Darbesi'nden bu yana sular durulmuyor. Castillo’nun görevden alınması sonrası patlak veren protestolar nedeniyle ülke genelinde 30 günlük OHAL ilan edildi. Savunma Bakanı Alberto Otarola, günlerdir süren şiddetli protestolar nedeniyle bu kararı aldıklarını duyurdu. Hafta başında darbe karşıtı protestoların yoğun şekilde görüldüğü ülkenin güneyinde OHAL ilan edilmişti.

Peru Başsavcılığı ise şu anda cezaevinde bulunan Castillo’nun 18 ay önleyici gözaltında tutulmasını talep etti. Mahkeme, başsavcılığın bu talebinin bu sabah yapılacak olan duruşmada görüşecek.

ERKEN SEÇİM KARARI

Solcu lider Castillo'nun yerine Kongre tarafından getirilen 'darbeci' kadın lider Dina Boluarte, protestolar ve kriz devam ederken yapılması planlanan erken seçimlerin Nisan 2024 yerine Aralık 2023’te yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Castillo yanlılarının erken seçim talep ederek geçtiğimiz haftadan beri sürdürdükleri protestolar nedeniyle halka seslenen Boluarte, “Erken seçim teknik olarak Aralık 2023’ten önce yetişmez. Anayasa dahilinde ve yasal çerçevede hareket etmek zorundayız. Herkesi sakin olmaya çağırıyorum” dedi.

7 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Castillo yanlılarının erken seçim ve Castillo’nun serbest bırakılması talepleriyle gerçekleştirilen protestolar sırasında şu ana kadar 7 kişinin hayatını kaybettiği, 168 kişinin ise yaralandığı belirtildi.