ABD’de Donald Trump’ın başkan seçildiği günden beri gelenek haline gelen ‘Kadınlar Yürüyüşü’ bu yıl da düzenlendi. Eylemde ‘Trump istifa’ sloganı öne çıktı

Protestolar dinmiyor

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump’a karşı 2017 yılından bu yana düzenli olarak yapılan “Kadınlar Yürüyüşü” bu yıl dördüncü kez düzenlendi. Başkent Washington’da Beyaz Saray önünde düzenlenen protestonun yanı sıra New York’ta ve birçok kentte kadınlar eyleme katıldı. Trump’ın başta göçmenlik ve kadın-erkek eşitliği olmak üzere çeşitli politikalarına tepki gösteren kadınlar eleştirilerini dövizler ve sloganlarla duyurdu. “Trump istifa” sloganının öne çıktığı eylem renkli dövizlere sahne oldu.

PARİS ORKESTRASI’NDAN DESTEK KONSERİ

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un dayattığı emeklilik reformuna karşı 5 Aralık’tan bu yana grevde olan yurttaşlar başkent Paris’te eylemlerine devam etti. Paris Champerret Mahallesi’nde geçtiğimiz gün bir araya gelen eylemciler Lyon tren garına yürüyüş düzenledi.

Eylemler Palais Garnier opera binası önünde düzenlenen etkinlikle devam etti. Paris Orkestrası burada halka açık dev bir konser verdi. Comedie Français Tiyatrosu oyuncularının da katıldığı konser, opera sanatçılarının seslendirdiği Fransız Milli Marşı ile sona erdi. Bir buçuk aylık grevler kapsamında, Paris Operası’nda 67 gösteri iptal edildi.

BAĞDAT’TA EYLEMCİLER YOL KAPATTI

Irak’ta 1 Ekim’den bu yana belirli aralıkla devam eden yoksulluk ve hükümet karşıtı eylemler önceki gün başkent Bağdat’ta ve birçok kentte yol kapatma eylemleriyle devam etti. Bağdat’ın merkezi Tahrir Meydanı yakınlarındaki Tayaran Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlara güvenlik güçleri saldırdı, çok sayıda kişi yaralandı.
Bağdat’ın yanı sıra güneydeki Necef, Kerbela, Vasıt ve Nasıriye’de de yol kapatma eylemleri düzenlendi. Eylemcilerin hükümet değişikliği, erken seçime gidilmesi ve gösterilerde eylemcileri öldürenlerin yargılanması talebinde bulunuyor.

ŞİLİ’DE TOPLAM 29 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Şili’de yeni anayasa talebiyle 6 Ekim’den bu yana en az 29 kişinin ölümüne ve 2 bin kişinin yaralanmasına neden olan hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor.
Başkent Santiago’da Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın istifası talebiyle geçen gün düzenlenen protestoya güvenlik güçleri müdahale etti. Birçok yurttaş gözaltına alınırken eylemlerin devam edeceği duyuruldu.

‘VATANDAŞLIK’ EYLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Hindistan’da Pakistan, Afganistan ve Bangladeş’ten gelen altı dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakan Vatandaşlık Yasası’na karşı protestolar bir ayı aşkın süredir devam ediyor. Kuzeydoğu eyaletlerinden Nagaland’da öğrenciler tarafından organize edilen yasa karşıtı gösteriye binlerce kişi katıldı. Eyaletin Dimapur şehrinde toplanan göstericiler, “Hep birlikte Vatandaşlık Yasası’ndaki değişikliğe karşı duruyoruz, insanların sesini dinleyin” yazılı dövizler taşıdı. Göstericiler, yasa geri çekilene kadar mücadele çağrısında bulundu.

LÜBNAN’DA 220 YARALI

Lübnan’da ekonomik krize karşı 17 Ekim’den bu yana devam eden protesto gösterileri Beyrut’taki Meclis binası önünde devam etti. Önceki gece düzenlenen eylemde “Bedel ödemeyeceğiz” sloganıyla bir araya gelen yüzlerce yurttaşa güvenlik güçleri müdahale etti. Lübnan Kızılhaç Örgütü son protestolarda 220 kişinin yaralandığını açıkladı. Öte yandan Şehitler Meydanı’nda yer alan göstericilere ait bazı çadırlar ateşe verildi. Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam ve diğer bazı kentlerde de Beyrut’taki eylemcilere destek gösterisi düzenledi.