Protestolara ‘renkli devrim’ suçlaması

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kazakistan yönetimi 2 Ocak'ta akaryakıt zamlarına karşı işçi eylemleriyle başlayan ve kısa sürede bir halk ayaklanmasına dönüşen protestoları "darbe girişimi" şeklinde nitelendirerek ülkede cadı avını sürdürüyor.


Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in talebi üzerine ülkeye yaklaşık 2 bin 500 asker gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi ülkeler dün olağanüstü bir toplantı düzenledi. Toplantıya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılırken Tokayev üye ülkelere yaptığı konuşmada protestoları "uluslararası müdahale" olarak nitelendirdi. "Ana hedef belliydi, anayasal düzenin altını oymak, hükümet kurumlarını yıkmak ve iktidarı ele geçirmek. Bu bir darbe girişimiydi" diyen Tokayev, KGAÖ'nün ülkedeki barış gücü misyonunun da "çok yakında" sona ereceğini belirtti.

PUTİN UKRAYNA'DAKİ EYLEMLERİ HATIRLATTI

Toplantıya katılan Putin de yaptığı konuşmada, protestolara yönelik "renkli devrim" benzetmesi yaptı. Kazakistan’ın "uluslararası terörizmin" hedefi haline geldiğini söyleyen Putin, "Kazakistan devletine yönelik tehdidi, dış ve iç güçler yaratmıştır, mesele gaz fiyatları değil. Evimizdeki durumu sarsmalarına izin vermeyeceğiz ve renkli devrimlere müsaade etmeyeceğiz" dedi. Konuşmasında, "KGAÖ barış güçlerinin Kazakistan liderliğinin çıkarları doğrultusunda faaliyet gösterdiğini" belirten Putin, misyonun tamamlanmasının ardından tüm barış gücü askerlerinin ülkeden çıkacağını belirtti. Putin ayrıca Ukrayna'da 2013 sonunda başlayan ve hükümetin devrilmesiyle sonuçlanan Euromaidan ayaklanmalarının bir benzerinin yaşandığını savunarak, "Protestoların enformasyon açısından desteklenmesi adına Maidan'a özgü teknolojilerden istifade edildi. İyi organize olmuş ve açık bir biçimde yönetilen militan grupları kullanıldı" dedi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı ise eylemler sırasında hükümet binalarına ve güvenlik güçlerine saldıranlar arasında yurtdışında eğitim görmüş "İslamcı radikallerin" bulunduğunu iddia etmişti.

Öte yandan, Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülkede eylemcilere dönük yürütülen operasyonlar kapsamında gözaltına alınan kişi sayısının dün 7 bin 939'a ulaştığını açıkladı. Ülkenin Sağlık Bakanlığı da protestolarda 2'si çocuk 164 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamış, dün ülke genelinde ulusal yas ilan edilmişti.