Binlerce Venezuelalı, cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya ve ABD önderliğindeki müdahale girişimine karşı büyük bir mitingle Caracas sokaklarını doldurdu. ABD eliyle Venezuela’da bir iç çatışma ortamı yaratıldığını medya aracılığı ile kamuoyunda çarpık bir algı oluşturmaya çalışıldığını ifade eden binler, “insani yardım” adı altında ülkelerinin bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne saldırı için zemini yaratılmasından duydukları endişeyi dile getirdi. Öte yandan, […]

Provokasyon sürüyor Venezuela direniyor

Binlerce Venezuelalı, cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya ve ABD önderliğindeki müdahale girişimine karşı büyük bir mitingle Caracas sokaklarını doldurdu. ABD eliyle Venezuela’da bir iç çatışma ortamı yaratıldığını medya aracılığı ile kamuoyunda çarpık bir algı oluşturmaya çalışıldığını ifade eden binler, “insani yardım” adı altında ülkelerinin bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne saldırı için zemini yaratılmasından duydukları endişeyi dile getirdi. Öte yandan, Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya ile diplomatik ve siyasi ilişkileri kestiklerini açıklayarak ülkesinin bağımsızlığını gerekirse canı pahasına savunacağını söyledi. Kolombiya’dan ise “kararı tanımıyoruz” açıklaması geldi. Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido ise ABD’ye seslenerek “Maduro’yu devirmek için tüm seçenekler açık olmalı” dedi.

tüm ilişkiler kesildi

Muhalefete verdiği destekle bilinen komşu Kolombiya’yı da eleştiren Maduro, bu ülkeyle diplomatik ve siyasi ilişkileri kestiklerini açıkladı. “Faşist Kolombiya hükümetinin saldırganlıklarına daha fazla tahammül edemem, bu yüzden Kolombiya ile her türlü ilişkinin kesilmesi kararını aldım.” diyen Maduro, bu ülkenin diplomatlarına Venezuela’yı terk etmeleri için 24 saat verdi.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo Almagro, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Maduro hükümetini tanımadıklarını ve bu nedenle de verdiği kararın “yok” hükmünde olduğunu ifade etti. Bakan Almagro, “Maduro hükümetinin aldığı diplomatik ilişkileri kesme kararını tanımıyoruz.” dedi.

Askeri macerayı kınıyoruz

Askeri müdahale planlarını sert bir dille kınayan Küba Hükümeti, “ABD’nin Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’ne karşı artan baskılar ve eylemlerle “insanı müdahale” adı altında başlattığı askeri macerayı kınıyoruz ve uluslararası kamuoyunu bu sürecin durdurulması için harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Rus senatör Konstantin Kosaçev ise, insani yardım tedariki bahane gösterilerek yapılan Venezuela’ya yönelik provokasyonların ülkenin işlerine ciddi bir müdahale olduğunu belirtti. Kosaçev, “Gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Bugün despotik rejimin ülkelerinin özgür vatandaşlarıyla zıtlaşma halinde olduğuna dair bir yanılsama yaratmak için provokasyonların olacağı aşikârdı. Bu provokasyonlar, Venezuela hükümeti ile toplumu arasındaki ilişkilere laubali bir şekilde yapılan müdahaleden başka bir şey değil” diye konuştu.