Provokatif bakan ateşle oynuyor
Ben-Gvir’in ocak ayında da Mescid-i Aksa’ya girmişti. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, dün sabahın erken saatlerinde İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa’ya girdi. Mescid-i Aksa’nın avlusunda konuşma yapan Ben-Gvir “Kudüs’ün sahibi biziz” mesajı verdi. Provokatif eylemleriyle tanınan aşırı sağcı Ben-Gvir’e Filistin’den İsrail muhalefetine, Türkiye’den Hamas’a kadar birçok yerden tepki geldi. Filistin’den yapılan açıklamada “baskın” olarak değerlendirilen bu eylemin “ateşle oynamak” olduğu kaydedildi.

SORUMLUSU BİBİ

İsrail’in muhalif partilere mensup milletvekilleri, provokatif eylemleriyle tanınan Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya girmesine tepki gösterdi. Eylemden Başbakan Binyamin Netanyahu’yu sorumlu tutan kimi vekiller, kurduğu koalisyonda aşırı sağcı ortaklarının taleplerine "boyun eğmek zorunda kalması" nedeniyle Netanyahu'yu "zayıf başbakan" olmakla eleştirdi. Eski İsrail Başbakanı Yair Lapid ise, Ben-Gvir’in duruma tepki göstererek yaşanan gerilimden Başbakan Binyamin Netanyahu’yu sorumlu tuttu.

Muhalefetteki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri yaptığı açıklamada, “Zayıf bir başbakan, Ortadoğu'nun en sorumsuz adamına Ortadoğu'nun en patlayıcı yerini emanet etmek zorunda kaldığında, olacağı budur” ifadelerini kullandı. İsrail Meclisi’ndeki Arap Milletvekili Ahmed et-Tıybi de İsrail Ordu Radyosu’na verdiği demeçte, “Geceleyin bir hırsız gibi sinsice dolaşan bir farenin sefil bir görüntüsüydü” dedi.

KÖRÜKLE GİDİYOR

Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan, Ben-Gvir'in eyleminin "benzeri görülmemiş bir provokasyon" olarak değerlendirildiği açıklamada, "Baskını çatışmaların tırmanmasına yol açacak ciddi bir tehdit, çatışmaları durdurma taleplerini hiçe sayma ve Mescid-i Aksa'ya yönelik Yahudi yerleşimci baskınlarının ve ihlallerinin daha da artmasının önünün açılması olarak görüyoruz. Bakanlık, Mescid-i Aksa'ya yönelik bu açık saldırıdan Netanyahu'yu sorumlu tutmaktadır ve kardeş Ürdün Haşimi Krallığı ile koordineli olarak her düzeyde olayın takipçisi olacaktır" denildi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalin, "ateşle oynamak olduğunu", "bölgede herkesi etkileyecek ve istenmeyen sonuçları olacak bir din savaşına götüreceğini" belirtti. Ebu Rudeyne, yaşananların son derece tehlikeli olduğunu ve ABD ile uluslararası toplumun müdahalesini gerektirdiğini kaydetti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, Mescid'i Aksa'nın hüviyetinin "Filistin, Arap ve İslam" olduğunu, hiçbir gücün bu gerçeği değiştiremeyeceğini kaydetti. Filistin halkının Mescid-i Aksa'yı savunmayı sürdüreceğini belirten Kasım, "Faşist siyonist bakan Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa baskını İsrail'in kutsal mekanların hüviyetine yönelik açtığı savaşı sürdürdüğünü gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise Ben-Gvir’in eylemi kınanarak "İsrail hükümetini, bir kez daha, Harem-i Şerif’in uluslararası hukuka dayanan tarihi statüsünü ihlal eden her türlü provokatif eylemi derhal sonlandırmaya ve sorumluluk içerisinde davranmaya çağırıyoruz" denildi.